hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az osztalékadó négyszeresét is fizethetik a póruljárt részvényesek

  • Salgó Andrea

A Fővárosi Bíróság szeptemberi jogerős ítéletében megsemmisítette a Magyar Telekom 2008-ban hozott döntését az osztalék kifizetéséről, mint ahogy a 2008. évi rendes közgyűlésen hozott többi határozatot is. A társaság fellebbezett ugyan a jogerős ítélet ellen, de ezt túl későn, az előírt határidő után két nappal postázták. A részvényeseknek ezek után vagy vissza kell fizetniük az osztalékot, vagy önellenőrzés keretében kifizetni a majd négyszeres adókülönbözetet. Megkérdeztük, mit szól mindehhez a Magyar Telekom és mit gondol erről az APEH. A Fővárosi Bíróság szeptemberi jogerős ítéletében megsemmisítette a Magyar Telekom 2008-ban hozott döntését az osztalék kifizetéséről, mint ahogy a 2008. évi rendes közgyűlésen hozott többi határozatot is. A társaság fellebbezett ugyan a jogerős ítélet ellen, de túl későn, az előírt határidő után két nappal postázták.

A részvényeseknek ezek után vagy vissza kell fizetni az osztalékot, vagy önellenőrzés keretében kifizetni a majd négyszeres adókülönbözetet. Megkérdeztük mit szól mindehhez a Magyar Telekom és mit gondol erről az APEH.A Magyar Telekom hiába fizetett ki részvényeseinek – köztük a főrészvényes Deutsche Telekomnak -  összesen  77,052 milliárd forint osztalékot. A Fővárosi Bíróság szeptemberben hozott jogerős ítélete értelmében  a részvényeseknek vagy vissza kell fizetniük az osztalékot – ideértve azt az 52, 5 milliárd forintot is, amelyet a főrészvényes  Deutsche Telekom azóta már kivitt az országból – vagy egy új, szabályosan összehívott közgyűlés keretében kell a tulajdonosoknak megerősíteniük a korábbi osztalékfizetésről szóló döntést, azzal, hogy tényleges pénzmozgás már nem történik - mondta a hvg.hu-nak Zsdrál Petra gazdasági jogász.

Egyelőre – mint a hvg.hu értesült – se az osztalék visszafizetésére, se újabb közgyűlés összehívására nem került sor, noha a Magyar Telekom a jogerős ítélet megszületése után nem sokkal – saját honlapján közzétett befektetői közleményében – arról tájékoztatta a tulajdonosokat, hogy újabb közgyűlés összehívásával készül,  tisztázni többek között az osztalék sorsát. (link befektetői közlemény)

A részvényesek – közülük is a magánszemélyek - a 10 százalék adóval csökkentett osztalékot természetesen szerepeltették 2008-as adóbevallásukban. De mivel a szeptemberi bírói ítélet megsemmisítette az osztalékfizetésről szóló döntést, a részvényesek – 2008 májusában - nem osztalék, hanem "egyéb jövedelem" jogcímen részesültek a bevételben. Ez egyúttal azt is kizárta, hogy a kedvezményes, 10 százalékos adókulcsot alkalmazhassák. Ezt a hvg.hu kédésére az APEH illetékese közölte, de mint mondta, az adótitokra vonatkozó rendelkezésekre tekintettel, a konkrét üggyel kapcsolatban nem adhat ki információt, ezért a fenti tájékoztatás általános érvényű.

 


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó.

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezmény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close