hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mágnásadó: indokolhatatlan megkülönböztetés?

  • MTI

Elfogadhatatlan, nem megalapozható megkülönböztetés lenne a "mágnásadó" bevezetése - közölte Lövétei István alkotmányjogász.

Pénteken törvényjavaslat formájában is hozzáférhető lesz az terv, amely szerint a többségi tulajdonú állami és az önkormányzati cégeknél a kétmillió forint feletti fizetéseket különadó sújtaná. Ezt a javaslatot Bajnai Gordon miniszterelnök fogalmazta meg az MSZP-frakció hétfői ülésén. Az elképzelések szerint jövő év január 1-jétől átmeneti időre, egy évre vezetnék be különadót. Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke kedden azt mondta: az elnökség támogatja azt a törekvést, hogy vezessenek be Magyarországon egy különadót, "mágnásadót" a közszféra azon vezetőire vonatkozóan, akiknek nagyon magas jövedelmük.
   
Lövétei István az MTI-nek azt mondta: ez a különadó indokolhatatlan megkülönböztetés lenne az egyébként azonos jogi státuszú - a munka törvénykönyve hatálya tartozó - emberek között, kiemelnének egy csoportot, azokat, akik az államnak dolgoznak.
   
Adóval ezt a kérdést nem lehet megoldani, ezt a rendelkezést, ha megszületik, egyből meg fogják támadni az Alkotmánybíróságon - szögezte le, hozzátéve: az államnak joga van a saját cégeinél tulajdonosként meghatározni a menedzsment fizetését, nincs szükség törvénymódosításra.
   
Arra a felvetésre, hogy a parlament előtt van az a törvényjavaslat, amely az új szerződéseknél már nem engedné kétmillió forint fölé menni a béreket, és a különadó a már meglévőkre vonatkozna, az alkotmányjogász azt válaszolta: meglévő szerződésekre visszamenőlegesen nem lehet ilyet meglépni. "Ezt a jog nem fogadja el, ez veszett fejsze nyele, tetszett volna előbb észhez térni, amikor kötötték a szerződést" - fogalmazott.
   
Lövétei István szerint azt kell megvizsgálni, hogy a szerződésben foglalt szolgáltatás arányos-e a teljesítménnyel; ha indokolatlan a kifizetés, bírói úton helyreállítható az egyensúly. Mint mondta, egyenként kellene végig nézni a munkaszerződéseket, de nincs annyi számú vállalat, hogy ezt ne lehetne kivitelezni, ezt tulajdonosi jogon kellene "végigzongorázni".
   
Arra a kormánypárti hivatkozásra, hogy Szlovéniában, bár csak 90 százalékos kulccsal, de létezik ilyen adó, Lövétei István azt mondta: külföldről lehet ötleteket átvenni, ez igaz, de ami külföldön megy, az nem megy egy az egyben Magyarországon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink