hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: családi pótlék, életbiztosítás, gyes

  • adozona.hu

Tartósan beteg gyermek után kapott gyesről és családi pótlékról kell nyiltakozni? Idő előtt felmondott életbiztosítás esetén vissza kell fizetni az adókedvezményt? Gyerektartás után kell adót fizetni? Olvasói kérdések.

1. Gyermekem tartósan beteg én nem dolgozom, de a férjem igen. Az rendben van, hogy az emelt családi pótlékot nem kell lejelentenie, de én gyest is kapok a tartósan beteg gyerekem után (5 éves). Mivel ez nem az a gyes, ami 3 éves korig jár, így le kell jelentenie a férjem munkáltatójának? Nekem más jövedelmem nincs, így is be kell írni a felét?

A férjének nem kell a munkáltatója felé nyilatkoznia a tartósan beteg gyerekük után Önnek folyósított ellátásról. Önnek a családi pótlék és a gyes után sem nyilatkozattételi sem bevallási kötelezettsége nincs, ha nincs más jövedelme.

2. Van egy 20 éves megtakarítással rendelkező életbiztosításom. Most 9 éves a szerződés. Visszaigényeltem az adókedvezményt. Egy bróker cég megkeresett, hogy ha felbontom a szerződésemet és helyette egy másikat, eurós megtakarítást kötök, NEM KELL visszafizetnem az előző években visszaigényelt adókedvezményt és a vele járó büntető kamatokat. Ez igaz lehet?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) rendelkezései szerint az életbiztosítás kedvezménye címén igénybe vett összeget 20 százalékkal növelten kell magánszemélynek arra az adóévre vonatkozó adóbevallásában bevallania, valamint az adóbevallás benyújtására előírt határidőig megfizetnie, amely adóévben a rendelkezési jogát a szerződéskötést követő 10 éven belül gyakorolta. Amennyiben idén gyakorolja rendelkezési jogát - azaz felmondja a biztosítását – akkor a 2006, 2007, 2008 évben adókedvezményként igénybe vett összegeket 20 százalékkal növelten kell visszafizetnie. A rendelkezésben foglaltakat akkor is alkalmazni kell, ha a felmondott helyett új életbiztosítást köt.

3. A gyermekemet egyedül nevelem. Jelenleg évek óta munkanélküli vagyok nem regisztrált, mert vállalkozó voltam 2005-ig. Gyermekem apjától utalva a bankszámlára gyerektartást kapok. Kell-e ezután adót fizetnem.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. számú mellékletének 6.1 pontja szerint a jogszabályban meghatározott kötelezettség alapján kapott tartásdíj adómentes, ezért Önnek a gyerektartás után sem adófizetési, sem bevallási kötelezettsége nem keletkezik.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink