hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szja: záporoznak a módosítások

  • adozona.hu

Az Országgyűlésnek benyújtott, az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő módosításokról szóló törvényjavaslat (T/10676), számos adónemmel kapcsolatban tartalmaz lényeges változtatásokat. Melyek ezek?

Az személyi jövedelemadót érintő változások leginkább a befektetés ösztönzést szolgálják. Az eddig csak a tőzsdei ügyletekhez kapcsolódó kedvezmények kiterjednének a tőzsdén kívüli, ellenőrzött tőkepiaci ügyletekre is. Utóbbiaknál is el lehetne számolni egymással szemben a veszteségeket és nyereségeket adott adóéven belül (és nem csak értékpapír, hanem deviza vagy áru is lehet az ügylet alapja), valamint a 25 százalékos forrásadó helyett 20 százalék adót kellene fizetnie az adózónak - tudatja a PricewaterhouseCoopers (PwC).

Tervek szerint további kedvezmények kapcsolódnak a tartós befektetéseken elért nyereséghez. 10 százalékos adó terhelné a 3 éves lekötéseket (további feltétel, hogy az induló összeg ne legyen kevesebb 25 ezer forintnál), míg teljes adómentességet élvez a befektető, ha legalább öt évre szól a lekötés, és erről rendelkezik a befektetési szolgáltatóval, ill. hitelintézettel kötött szerződéssel. Amennyiben a hároméves futamidő lejárta előtt megszakítja a pénzlekötést, 25 százalék adót kell fizetni.

Nevesíti a törvénytervezet, hogy a külföldi jog alapján kapott társadalombiztosítási ellátások, pl. táppénz, családi pótlék, stb. azonos megítélés alá esik adó szempontból, mintha azt a belföldi jog szerint folyósították volna. A beazonosítást, miszerint az adott juttatás adóköteles, vagy adóterhet nem viselő járandóság a juttatás jellemzői, feltételei alapján kell majd meghatározni - figyelmeztet a PwC.

2009-re visszamenőleges hatállyal biztosítanák a védőoltások adómentes juttatását. Pontosították a jogszabályt, a kedvezményes 25 százalékos kulccsal adózó béren kívüli juttatások után így már egyértelmű a jogalkotó szándéka, miszerint nem merül fel a 27 százalék százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás.

Újabb lépéseket tettek annak érdekében, hogy az állami adóhatóság által teljesített adatszolgáltatás kiváltsa a Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó (NYENYI) lapos adatszolgáltatást. Ennek eredményeként csökkenhet a foglalkoztatói adminisztrációs teher 2010-ben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék beszerzése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakdolgozói bértámogatás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink