hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Helyi adók 2010-ben: telephely, bevallás, engedélyezés

  • adozona.hu

A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó 2009. június 29-én elfogadott törvényjavaslat értelmében 2010. január 1-jétől minden külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó „iparűzési adóalapot eredményező rész” mentesül az iparűzési adófizetési kötelezettség alól Magyarországon - tudatja hírlevelében a PricewaterhouseCoopers.

A jelenleg elfogadásra váró legújabb törvényjavaslat – többek között – pontosítja az iparűzési adóalapmentes rész fogalmát. A külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó adóalaprész definíciója értelmében az iparűzési adóalapmegosztási szabályokat kell figyelembe venni az adóalaprész meghatározásakor - áll a PricewaterhouseCoopers (PwC) helyi adókat érintő változásokról szóló hírlevelében.

Egy – a helyi iparűzési adóbevallással kapcsolatos – korábbi hiányosságot is pótol a szóban forgó törvényjavaslat. A bevallást forintban kell elkészíteni, de a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) eddig nem szabályozta, hogy a könyvvezetést külföldi devizában végzőknek melyik napon érvényes árfolyamot kell figyelembe venni az iparűzési adóbevallás elkészítésekor. A jelenlegi törvényjavaslatban ez is pontosításra kerül összhangban a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben foglaltakkal, azaz az adóév utolsó napján érvényes Magyar Nemzeti Bank középárfolyamot kell alkalmazni.

A 2009. júniusban elfogadott javaslat szerint a helyi önkormányzatnak csak három munkanap állt volna rendelkezésére, hogy az adótartozásra vonatkozó fizetési könnyítésre, illetve mérséklésre vonatkozó kérelmek engedélyezéséről az állami adóhatóságot értesítse. A várható módosítás értelmében nem három, hanem öt munkanap áll majd az önkormányzatok rendelkezésére.

Új rendelkezés, hogy a helyi adóügyekben, illetve az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó más ügyekben a felügyeleti intézkedés keretében eljáró felettes hatóság a megtámadott határozatot akár az adózó terhére is megváltoztathatja. Az így hozott határozat ellen lehetősége lesz az adózóknak bírósági felülvizsgálatot kezdeményezni - figyelmeztet a PwC.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink