hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az áfa és az országhatár: szállítás az EU-ban

  • dr. Marosi Andrea

A szállítmányozó cégek adózása - országhatárokon átívelő tevékenységükre tekintettel - speciális kezelést és szabályokat igényel. Az általános forgalmi adó megítélésének szempontjából az elsődleges feladat a fuvar irányának meghatározása, vagyis hogy belföldi, közösségi vagy harmadik országbeli fuvarról beszélünk-e.


Mit értünk közösségi fuvarozás alatt?

Közösségi fuvarozásról abban az esetben beszélünk, ha a fuvar indulási és érkezési helye két egymástól eltérő tagállamban van. Emellett szintén közösségi fuvarozás az úgynevezett közösségi fuvarozást kiszolgáló – de kizárólag belföldön zajló – fuvarozás. Tehát a Kecskemét és Budapest közötti fuvarozás közösségi teherfuvarozásnak minősül abban az esetben, ha a termék fuvarozása Budapestről - például légi fuvarozással – tovább folytatódik Németországba, de kizárólag már csak ebben az évben, 2010-től ez nem fog Közösségi fuvarozásnak minősülni. 

A közösségi teherfuvarozás teljesítési helye alapesetben az indulás helye, kivéve, ha a fuvar megrendelőjét a megrendeléssel összefüggésben az indulás helyétől eltérő tagállamban vették nyilvántartásba. 

Az előzőek alapján tehát, ha egy Magyarországról Svájcba tartó fuvar megrendelője svájci adóalany, a teljesítés helye Magyarország lesz, a számlát áfával növelt értéken kell kiállítani. Ha azonban az előbbi fuvar megrendelője németországi adóalany, aki a német közösségi adószáma alatt rendelte meg a közösségi fuvart, akkor a teljesítés helye Németország, vagyis a számlát általános forgalmi adó nélkül, a közösségi szolgáltatásnyújtásnak megfelelő szabályok szerint kell kiállítani.

A belföldi fuvarozás ismérvei

Belföldi fuvarozásnak minősül, ha a terméket kizárólag a Magyar Köztársaság államhatárain belül fuvarozzák, kivéve, ha ez az előbbiekben ismertetett közösségi fuvarozást kiszolgáló fuvarozásnak minősül. 

A belföldi fuvarozás teljesítési helye a megtett útvonalra vonatkozik. Tekintettel azonban arra, hogy a belföldi fuvarozás során megtett teljes útvonal belföldre esik, így a teljesítés helye, teljes egészében belföld, azaz a számlát 2009. július 1-jétől 25 százalékos áfa felszámításával kell kiállítani.

Harmadik országba irányuló és onnan érkező fuvarozás

Harmadik országba irányuló vagy onnan érkező fuvarozásnak minősül a fuvar, ha annak kiinduló, vagy célállomása olyan ország, amely az Európai Uniónak nem tagállama. 

A teljesítés helye ebben az esetben a megtett útvonal. Ez azt jelenti, hogy a magyar áfatörvény hatálya alá kizárólag az a szakasz esik, amely az indulás és az érkezés helye között a magyar államhatárok között zajlik. A fuvarozás ellenértékét minden esetben meg kell bontani a belföldi és a külföldi útszakasz arányában.

A fuvarozáshoz járulékosan kapcsolódó szolgáltatások

Az Áfa törvény a fuvarozáshoz kapcsolódóan egyéb járulékos szolgáltatásokat is nevesít, így a ki-, be- és átrakodás, őrzés, csomagolás, raktározás. Ezen szolgáltatások teljesítése helye az általános szabály szerint az a hely, ahol a szolgáltatást ténylegesen teljesítik. Kivétel e szabály alól a Közösségen belüli fuvarozáshoz kapcsolódó járulékos szolgáltatások megítélése, amikor a szolgáltatás megrendelőjét a tényleges teljesítési helytől eltérő tagállamban vették nyilvántartásba. Ebben az esetben a teljesítés helye a megrendelő nyilvántartásba vételének tagállama.

Mivel az Európai Unióban a még hatályban lévő 6. áfairányelv miatt nagy vonalakban egységes szabályok vannak, így egy Európában nemzetközi társaság, mely fuvarozással foglalkozik az áfairányelv alapján tudja az ügyleteit határon átnyúlva is megítélni. 

Ferencz Gyöngyi - Kneitner Lea
VGD

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink