hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi pótlék, gyes, gyet: 50 százalékos megosztás és a nyilatkozat külföldön

  • dr. Marosi Andrea
8

Kinek és mikor kell nyilatkoznia a családi pótlékról és milyen adóterhet nem viselő járandóságokra vonatkozik még az 50 százalékos megosztás?

 A családi pótlék adóalapba történő beszámítása kapcsán egy talán különleges esetben kérném a tanácsukat. Osztrák munkavállalóként nem rendelkezem magyarországi jövedelemmel, nem is adózom itthon. A feleségem otthon van gyesen a fiúnkkal. Lakóhelyünk Magyarországon van, kintről nem kapunk családi pótlékot. Kell-e a nejemnek nyilatkoznia (a gyes-en kívül nincs jövedelme, eddig a családi pótlék az ő nevén futott)? Munkálltató felé nehéz lenne, hisz az nincs. Nekem nincs magyar munkálltatóm, aki felé  bármit is bejelenthetnék, a jövedelmem pedig bőven a magyar átlag feletti. Kinek és mit jelentsek?

Csak akkor kell nyilatkozni, ha munkáltatótól, kifizetőtől származó jövedelmet kap a magánszemély. Ha nincs munkáltató vagy kifzető, akkor nem kell nyilatkozni. Ez a nyilatkozat az adóelőleg levonáshoz kell.Ha a tárgyévben a magánszemélynek csak adóterhet nem viselő járandósága van, akkor nem kell adóbevallást beadnia.

Jól értem-e, hogy az adóterhet nem viselő járandóságok közül csak a családipótlékra vonatkozik az 50 százalékos megosztás és a gyesre, gyetre nem?

Csak a családi pótlékra vonatkozik az 50 százalékos megosztás.

Nappali tagozatos doktorandusz, állami ösztöndíjas, havi ösztöndija 93 000 forint. 2009 szeptember 1-től adóterhet nem viselő járandóságként ,mivel részmunkaidős munkaviszonya van az elszámolásnál  teljes összegben veszem-e figyelembe ,vagy csak a 71 500 forintos minimálbérig. Ha csak a
minimálbérig  kell figyelembe venni akkor a fennmaradó 21 500 forint csak évvégi elszámolásnál kerül az adóalapba  és milyen jogcimen kell majd azt leadóznia és ez a rész járulékalapot növelő összeg lesz-e? Esetleg táppénz esetén is beszámit e a táppénz alapjába?

Az ösztöndíj teljes egészében adóterhet nem viselő járandóság, viszont a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatásnál csak 71 500 forintig. A  kérdésből nem világos, hogy ösztöndíjról vagy gyakorlati képzésről van-e szó. Ezt kell először tiszázni. Ha gyakorlati képzés, akkor a fennmaradó 21 500 forintból kifizetéskor adóelőleget fognak levonni. Év végén az elsősorban (munkaviszonyból származó jövedelem) kell feltüntetni. Bérjövedelemnek minősül, ezért adót az adójóváírás miatt nem kell utána fizetni. Beszámít a táppénz alapjába.

A részmunkaidős munkaviszonyában kell- e fizetnem a tételes egészségügyi hozzájárulást és le kell-e vonnom e a 4+2 százalékos egészségbiztosítási
járulékot?

Részmunkaidős munkaviszonyban kell fizetni 4 + 2 százalék egészségbiztosítási járulékot. Tételes eho-t a munkáltató fizeti. Ezt arányosítani kell a teljes (40  órás) munkaidőhöz viszonyítva, de nem lehet kevesebb, mint a teljes munkaidőben fizetendő 1 950 forint 50 százaléka. Például heti 30 órás részmunkaidőben a tételes ehó: 30 / 40 * 1950 = 1 463 forint. 20 órás vagy annál rövidebb részmunkaidős munakviszonyban 975 forint.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (8) , melyek közül a legfrissebbek:
andi

azt szeretném tudni, hogy ikerlányaimmal a gyesem lejár 2010 december 31-én. ekkor ők még 7évesek és 3 honaposak lesznek, de mivel van egy báttyuk is a maradék 8 hónapra jár e a gyet és ha igen az is duplán mit most a gyes,,

andi

azt szeretném tudni, hogy ikerlányaimmal a gyesem lejár 2010 december 31-én. ekkor ők még 7évesek és 3 honaposak lesznek, de mivel van egy báttyuk is a maradék 8 hónapra jár e a gyet és ha igen az is duplán mit most a gyes,,

Hanna

Üdvözlöm!

Párom II. csoportos (véglegesített) rokkantsági nyugdíjas és magasabb összegű családi pótlékban részesül, részidőben dolgozik. Az Ő esetében a csp összegét figyelembe kell-e venni az adózásnál és ha igen, milyen mértékben? Előre is köszönöm segítségüket!

Hanna

Gabriella

Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha gyeden vagyok + kapok emelt családit mert fiamat egyedül nevelem akkor ezeket hogyan kell feltüntetnem vagy melyik részét kell feltüntetnem a nyilatkozaton?

Köszönettel: Gabriella

andi

azt szeretném megtudni hogy mi van akkor ha egy anya 13 éve kapja a családi pótlékot a saját nevére és most a férjének nyilatkoznia kell róla az 50%-os adózás miatt át kell íratni a felét a nevére vagy nem szükséges,mert nem szeretném átíratni?

andi

azt szeretném megtudni hogy mi van akkor ha egy anya 13 éve kapja a családi pótlékot a saját nevére és most a férjének nyilatkoznia kell róla az 50%-os adózás miatt át kell íratni a felét a nevére vagy nem szükséges,mert nem szeretném átíratni?

emike

Kérdésem, hogy november 21-ig gyesen vagyok, fel kell ezt tüntetnem valahol?

ancsi

szeretnék érdeklődni hogy ha feleségem ápolási dijon van az önkormányzatnál az a jog viszonya van plusz 3 gyerek után kap családi potlékot a harmadik gyerek beteg utána magassab családit kap én meg munka nélkülin vagyok oktoberba lejár és nincs semmi munkáltatom.kérem segitsenek hogy honnan kell nyomtatványt kérnem és kinek kell bevallanom. kérem segitsenek !!!!!!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hipa – távmunkavégzés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Munkábajárás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink