hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mégis lehetnek adómódosítások: mi a lényeg?

  • dr. Marosi Andrea

Az ígéretek ellenére mégis szinte az összes adótörvény módosul (T/10676 törvényjavaslat). A 2010 évre már kihirdetett, de még hatályba nem lépett törvények is. Felvetődik a kérdés: volt-e értelme a kapkodásnak? Ahhoz, hogy pontos képet kapjunk az „egységes szerkezetű” szövegről két saláta törvényt kellene összefésülni az alaptörvényekkel. A benyújtott törvényjavaslatból most két lényegesebb módosítást emelünk ki.

Az módosítások közül az egyik változás a béren kívüli juttatással függ össze. A három cafeteria-kategóriából a kedvezményes adózású béren kívüli juttatásoknál a törvényalkotó szándékával ellentétesen társadalombiztosítási járulékot nem, de 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kellett volna fizetni. Az Eho-törvény módosítása - megszavazása esetén - rendezi ezt a kérdést. Nem kell megfizetni a 27 százalék eho-t „az Szja törvény 70-71.§ -aiban meghatározott juttatások” után, csak 25 százalék személyi jövedelemadót.

Ennél sokkal izgalmasabb a törvényjavaslat 95.§-ban szereplő módosítás. A jogalkotó észlelte, hogy azzal, hogy a vagyonadó-bevallást az személyi jövedelemadó bevallásába illesztette be, tulajdonképpen kiüresítette az egyszerűsített bevallást illetve a munkáltatói adóbevallást. Ennek oka az, hogy sem az adóhatóság sem a munkáltató nem rendelkezhet előzetesen a vagyonadó bevallásához szükséges adatokkal. Eddig csak azoknak kellett külön nyomtatványon teljesíteni vagyonadó bevallási kötelezettségüket, akik nem voltak szja-bevallásra kötelezettek. Ez a kör bővül most a tervezet szerint az egyszerűsített bevallást illetve a munkáltatói bevallást választók körével. A törvénymódosítás szerint az „egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóbevallás-benyújtási kötelezettségét a külön az erre a célra rendszeresített nyomtatványon” teljesíti. Így viszont már nagyon szűk lett az a kör, amelyik az szja-bevallás a nyomtatvány részeként teljesíti a vagyonadó bevallását.

Miért is kell az szja-bevallás részének tekintetni a vagyonadó bevallást?

Erre a kérdésre egy korábbi adóhatósági nyilatkozat adja meg a választ. A vagyonadótörvény megszavazása utána híradásokban az szerepelt: aki nem fizet ingatlanadót, azokat vagyonosodási vizsgálattal ellenőrizheti az adóhatóság. Ez csak akkor lehetséges, ha az APEH ki tudja használni: mind a becslési eljárás, mind a vagyonadó bevallás a személyi jövedelemadó ellenőrzési körébe esik. A személyi jövedelemadó (vagyonosodási) vizsgálatoknál eddig alkotmányossági okokból a revizorok általában nem léphettek be a magánlakásba. Az ingatlanadó törvény kapcsán viszont már a revizorok szabadon beléphetnek a magánlakásokba, így adatokat gyűjthetnek egy vagyonosodási vizsgálathoz. Mivel ezt az adóhatóság mindig azzal cáfolja, hogy a törvények erre nem adnak lehetőséget, ezért szó szerint idézem az adózás rendjéről szóló törvény idevonatkozó részét. Az Art. 98.§ (3) bekezdése úgy fogalmaz:„A vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemély lakásába az adóellenőr akkor jogosult az ellenőrzést lefolytatni, ha az adókötelezettség a lakással, mint vagyontárggyal kapcsolatos”.
 
A törvényszöveg laikusok számára is egyértelmű. Ezért veszélyes a most beterjesztett törvénymódosítás, mert megerősíti, hogy a gyanú nem alaptalan, miszerint a jogalkotó olyan jogosítványokkal kívánja felruházni az adóhatóságot, miszerint a revizorok szabadon beléphetnek a magánlakásokba 2010. január 1-től. Ilyen jogosítványa még a rendőröknek sincs! Ha alaptalan lett volna a feltevésem a hátsó szándékról, akkor a jogalkotó most más megoldást választott volna. Észlelve az egyszerűsített bevallással és a munkáltatói bevallással való ütközést, nem az szja-bevallás részeként írta volna elő a vagyonadó bevallást, hanem főszabályként mindenkire kötelezően az „egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóbevallás-benyújtási kötelezettségét a külön az erre a célra rendszeresített nyomtatványon” , külön adónem tekintetében kellene teljesíteni.

Még be lehet nyújtani módosító indítványt, mivel a beterjesztett törvényjavaslat tárgyalását a parlament még nem kezdte meg.

Angyal József okleveles adószakértő

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Kezelt vagyon kifizetői státusza

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink