hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingyen albérlet: nem szól érte az APEH

  • lapszemle

Lakásának használatát a tulajdonos ingyenesen, ellenérték nélkül átengedheti bárkinek, még rokoni kapcsolatban sem kell állnia a „szerencséssel”. Tulajunk akár nyugodtan hajthatná álomra fejét, ám ha a klasszikus, bérleti szerződéseket akarja ily módon „pótolni”, pórul járhat.

A szívességi lakáshasználati szerződésnek nincs jogi akadálya, arra senki nem kötelezhető, hogy a használatra átengedett lakása fejében, akarata ellenére, fizetséget kérjen. A szívességi lakáshasználati szerződést a Ptk. ilyen néven nem nevesíti, ezért a gyakorlatban a haszonkölcsön szerződés szabályait alkalmazzák rá. Mivel a haszonkölcsön szerződés nincs alakszerűséghez kötve, így a szívességi lakáshasználati szerződés is megköthető szóban, ráutaló magatartással, a dolog egyszerű átadásával. (Értelemszerűen a használati jog átengedésére csak az erre jogcímmel rendelkező jogosult, túlnyomórészt a tulajdonos és a haszonélvező.)

A szívesség visszavonása

Azonnali hatályú felmondásnak akkor van helye, ha a szívességi lakáshasználat meghatározott célja lehetetlenné vált, vagy a dolgot az azt használatba vevő rendeltetésellenesen, szerződésellenesen használja, rongálja, vagy engedély nélkül harmadik személy használatába adja. Akkor is visszavonható a „szívesség”, ha a felek közt a viszony a kölcsönvevő magatartása következtében megromlott. Minderre a jogosultnak akkor is lehetősége van, ha arról értesül, hogy lakásában, tudta és jóváhagyása nélkül kereskedelmi tevékenységet folytatnak. Megszűnhet a szerződés akkor is, ha annak megkötésekor a tulajdonosnak később szüksége lesz a lakásra. A tulajdonos akár úgy is gondolhatná adott esetben, sikeresen leplezett például egy bérleti jogviszonyt a szívességi lakáshasználattal, amely meglehetősen korlátozott jogokat biztosít a szívességi lakáshasználónak. Ám miként annyi más esetben, nem elhanyagolható az emberi tényező. Például a szívességi lakáshasználó bírósághoz fordul – a viszony már megromlott – és bizonyítja, hogy a tulajdonosnak rendszeresen, természetben olyan ellentételezést nyújt - például dolgozik számára - amelynek értéke eléri az adott lakás vonatkozásában elérhető lakbér mértékét Így a bíróság az adott megállapodást lakásbérleti szerződésnek minősítheti.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink