hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH-feljelentés ingatlanügyben: tulajdonosváltás, adócsalás

  • MTI

Jelentős értékre elkövetett adócsalás gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága egy kastély többszöri eladása ügyében.

Háromszor cserélt gazdát rövid időn belül egy reneszánsz kori kastélyszálló, a gyakori tulajdonosváltás felkeltette a revizorok figyelmét is. A vizsgálat végén az APEH regionális igazgatósága büntetőfeljelentést tett a kastélyszálló vevője és eladója ellen, mert a gyanú szerint a többszörös adásvétellel az áfa jogosulatlan visszaigénylését szerették volna elérni - áll a közleményben. Az APEH hozzátette: az átadott iratanyagok és a bemutatott szerződések szerint ugyanarra a műemlék ingatlanra a felek rövid időn belül két adásvételi szerződést is kötöttek. Az iratok összevetése után nyilvánvalóvá vált, hogy a kastély újbóli eladása az áfa jogosulatlan visszaigénylése miatt történt. A felek ugyanis ebben a szerződésben - a kastély változatlan állapota és tényleges értéke ellenére - az első szerződésben megállapított vételár kétszeresét tüntették fel. Az ellenőrök azt is kiderítették, hogy a vevő a vételárnak csupán a töredékét fizette ki, illetve a kastély egy év múlva a második szerződésben szereplő ár negyedéért ismét gazdát cserélt. A revizorok fellépésének köszönhetően az adóhatóság a vevő által visszaigényelt 100 millió forint áfát nem utalta ki, a megállapított 24 millió forintos adótartozás végrehajtása érdekében pedig a kastély antik bútorait lefoglalta. 
Az eladó a kastély értékesítéséből származó bevételét nem vallotta be, ezért nála 100 millió forint adóhiányt állapítottak meg, és csaknem ugyanennyi bírságot, illetve késedelmi pótlékot írtak elő. Az adóhatóság sem a kastély, sem a település nevét nem kívánta közölni. Az APEH sajtóosztálya mindössze annyit árult el, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő kastélyszállóról van szó.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj számviteli elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Irodaépületen reklámtábla elhelyezése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Illetékmentesség apport esetén

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink