hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rövidülő gyes: mivel jár a változtatás 2010-től?

  • HVG

A vártnál lassabban haladnak az uniós támogatással tervezett bölcsődeépítések, pedig a kormány éppen a férőhelyek számának növelésével érvel az államfői kritikával szemben.

Sztoikus nyugalommal viseli a szegedi agglomeráció dinamikusan növekvő települése, Domaszék az uniós intézményrendszer lassúságát, pedig az évente 40 kisbabával gyarapodó falu éppen egy éve vár arra, hogy a bölcsődefejlesztésre beadott pályázatát elbírálják. Az ország hét régiójából 2008 tavaszán hatban írtak ki tendert bölcsődék építésére és bővítésére, ám a tavaly nyáron lezárult pályázatok végső eredményét leghamarabb 2010 januárjára ígérik. Vagyis az új építésű bölcsődék várhatóan csak a pályázat kiírását követő harmadik évben, 2011 őszétől fogadhatják a háromévesnél kisebb csemetéket.

Több bölcsődei férőhelyre már az idén is lenne igény, hiszen az ország 561 intézményében mindössze 25 ezer gyermeket lehet elhelyezni. Bár évről évre 30-32 ezer apróságot vesznek fel, vagyis a bölcsik 120-130 százalékos telítettséggel üzemelnek, a jelentkezők egy részét el kell küldeni. Domaszéken például a szülők már most is legalább 40 kisgyermek napközbeni ellátását szeretnék a családon kívül megoldani, miközben a településen a bölcsőde felépítése után is csak 35 férőhely lesz.

Így a kormány által 2012-ig ígért 15-16 ezer új óvodai és bölcsődei férőhely csupán a már meglévő igényeket elégíti ki. Azt is úgy, hogy januártól csupán legalizálja az eddigi gyakorlatot, vagyis 10-ről 12-re emeli a bölcsődei csoportlétszámot, amivel egyből letudja a férőhelybővítés egyharmadát. A kabinet további 2000-2500 gyermek elhelyezését várja attól, hogy megszaporodik a családi napközik és a még kevesebb szakértelmet kívánó családi gyermekfelügyeletek száma, ami ellen máris tiltakozik a Magyar Bölcsődék Egyesülete. Pedig a kormány éppen a bölcsődeépítési dömpinggel igyekezett megalapozni a családok támogatásáról május végén elfogadott törvénymódosítást, amely a 2010. április 30-a után születő gyermekek esetében három évről kettőre csökkenti a gyermekgondozási segély (gyes) folyósításának időtartamát. A gyes a gyermek harmadik életévének betöltéséig eddig mindenképpen garantálta az öregségi nyugdíj minimumát, vagyis jelenleg havi 28 500 forintot, sőt a család akkor is megkapta az összeget, ha a csemete egyéves kora után az anya munkába állt. 

A gyermekgondozási segélyt jelenleg több mint 170 ezren veszik igénybe, ami évente a költségvetésnek 61 milliárd forintjába kerül. A kormány ezúttal nem a takarékoskodással érvelt a juttatás megvonása mellett, hanem azzal, hogy Magyarországon az uniós átlagnál 8,5 százalékponttal alacsonyabb, mindössze 50,6 százalék a nők foglalkoztatottsági rátája. A munkára ösztönzés egyik módja a gyes megkurtítása, emiatt viszont 2012 őszétől akár 40-50 ezerrel is nőhet a bölcsődékre zúduló kisgyermekek száma.

A folytatást olvassa el a HVG legfrissebb számában.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink