hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkajogász válaszol: kiküldetés, szabadság számítása, színlelt szerződés

  • adozona.hu

Mikor köteles ügyeleti díjat fizetni a munkáltató? Hogyan számítják a szabadságát a prémiuméves óvónőnek? Olvasóink kérdéseire Viszló László ügyvéd és munkajogi szakértő válaszol.

Amennyiben a munkahely egy része vidékre költözik, és hetente több napot ott kell töltenem, milyen költségeimek kell a munkáltatómnak fedezni? Ha például ott alszom, akkor köteles-e ügyeleti díjat fizetni?

Kiküldetés esetén, a jogszabály alapján járó költségtérítésen túlmenően a munkáltató köteles a munkavállaló számára megfizetni a kiküldetés során felmerülő szükséges és igazolt többletköltségeket. Ebben az esetben a munkavállalót a munkaszerződés szerinti munkabér illeti meg. Ha az utazási idő a munkavállaló munkaidő-beosztása szerinti munkaidőn kívül esik, a munkavállaló személyi alapbére 40 százalékára jogosult. Az erre vonatkozó részletes szabályokat az 1992. évi XXII. törvényben (105. §) illetve a 278/2005 (XII.20.) Korm. rendeletben találja meg.

Prémiuméves óvónő vagyok, szabadságszámítási gondjaim vannak a munkahelyemen. Tudjuk, annyi nap jár, mint megelőző évben, tehát óvodapedagógus prémiumosnak 46 nap. Heti 11 órát, azaz 2 X 5,5 órát dolgozom, minden kedden és pénteken. Eddig ezekre a napokra vettem ki szabadságot, ha kellett, azaz heti kettőt. Most azt a tanácsot kapta főnököm (aki egyébként igen pozitívan áll az egész PÉP-hez), hogy a 11 óra tulajdonképpen napi 2,2 óra lenne, tehát egy hétre nem 2, hanem 5 nap szabadságot kell kivennem. Szerintünk, ha 2 napot dolgozom - és ledolgozom- hetenként, akkor 2 nap szabadságk jár egy hétre. 

A szabadság kiadásánál a munkarend szerinti munkanapokat kell figyelembe venni. Ha a munkaidő-beosztás heti kettőnél több pihenőnapot biztosít, akkor a szabadság kiadása tekintetében a hét minden napja munkanapnak számít (kivéve a munkavállaló 2 pihenőnapját és a munkaszüneti napokat).
Ennek megfelelően egy hétre 5 nap szabadságot kell kivennie.

Új munkahelyemen ki kell váltani az egyéni vállalkozói igazolványt. A munkaköröm értékesítés lesz. A kérdésem az, hogy milyen tételeket kell majd fizetnem havi, negyedéves, féléves, illetve éves szinten? Ezeket a bevétel arányában kell fizetni? 

Munkajogi szempontból a kérdés úgy merül fel, hogy nem tekinthető-e az ilyen típusú foglalkoztatás színlelt szerződésnek? Javaslom, hogy a munkáltatói ajánlatot vesse össze a 700/2005 (MÜK) FMM-PM irányelv rendelkezéseivel.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink