hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

50 nap, 17 törvényjavaslat: adó, nyugdíj, munkaügy, családtámogatás

  • MTI

A kormány 50 nap alatt 17 törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, 27 kormányrendeletet és 32 kormányhatározatot fogadott el. A kormányszóvivő ezek közül a nyugdíjtörvény, az adótörvények, a családtámogatási rendszer és a munkaügyi törvények módosítását emelte ki összegzésében.

A gazdasági válságkezelő program - amelyet április 19-én fogadott el a kormány - négy pillérre épül: a gazdasági válság hatásainak azonnali kezelésére, az egyensúly megteremtésére, a gazdasági növekedés ösztönzésére, valamint a bizalom helyreállítására - kezdte Szollár Domokos, kormányszóvivő. Az első pillér kapcsán kiemelte: a kormány folytatta az előző kabinet 1.800 milliárd forint értékű építőipari beruházást ösztönző programját, a kis- és közepes vállalkozások számára 1.400 milliárd forintos kedvezményes hitelprogramot hirdetett, valamint a kis- és közepes vállalkozások számára elindította a 4 plusz 1 képzéssel kombinált, 20 milliárd forintos munkahelymegőrző programot.

A válságkezelő intézkedések között említette Szollár Domokos a szolidaritási intézkedés-csomagot, amely tartalmazza többek közt az egymilliárd forintos összeggel induló kríziskezelő programot, illetve azt, hogy a kormány kiterjeszti az állam készfizető kezességét a nem munkanélküli lakáshitellel rendelkező családokra is.

A kormányszóvivő az egyensúlyteremtés lépéseit felidézve beszélt arról, hogy a kabinet megszüntette a közszféra 13. havi illetményét, és két évre befagyasztotta a közszféra béreit. Csökkentette az állami vezetők, illetve a többségi állami tulajdonban lévő vállalatok vezetőinek javadalmazását. 2010-től megszüntette a 13. havi nyugdíjat és megváltoztatta a nyugdíjszámítás módszerét, egyúttal bevezetett egy, az ország gazdasági teljesítőképességéhez igazodó nyugdíjprémium-rendszert.

Szollár Domokos kitért arra: a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében a Bajnai-kormány két lépésben az elmúlt húsz év legnagyobb adóátrendezését hajtja végre. Emlékeztetett: az adósávok megváltoztatása nyomán jelentősen csökken a jövedelmet terhelő adó mértéke. Már idén a minimálbér kétszereséig, 2010-től pedig valamennyi jövedelem után öt százalékkal csökken a munkáltatókat érintő járulékok mértéke, megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás, átalakul a társasági adó. Mindezek nyomán mintegy 400 milliárd forinttal több marad a magyarországi vállalkozásoknál idén és jövőre. Az intézkedésekkel jelentősen csökkennek a munkán lévő terhek - hangoztatta.

A gazdasági növekedést ösztönző lépések között említette a kormányszóvivő az adóparadicsomokba menekített jövedelmek megadóztatását, a vagyonadó bevezetését, valamint a fogyasztást terhelő általános forgalmi adó ötszázalékos emelését, úgy, hogy az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcs alá tartoznak majd. A kormányszóvivő emlékeztetett arra: két lépcsőben növekszik az élvezeti cikkek, a cigaretta és az alkohol jövedéki adója, illetve emelkedik az üzemanyagok adója is.

A gazdasági aktivitás növelése érdekében a kormány kezdeményezte az eddigi családtámogatási rendszer átalakítását: eszerint két évre rövidül a gyes és szigorodnak a biztosítási feltételek. Ezzel párhuzamosan további forrásokat csoportosított át a bölcsőde- és óvodafejlesztő programokra a ma meglévő férőhelyek számának növelése érdekében - közölte. A döntések közül felidézte azt is: 2012-től fokozatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagi jövedelem, minimumjárulék-szabály

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai székhelyű cégnek számlázás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Élet a Brexit után

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close