hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Helyi adók az Európai Unióban és Magyarországon

  • dr. Marosi Andrea

Öt EU-s tagországban egyáltalán nem kell helyi adót fizetni, és a többi tagállam szabályozása is nagyban eltér egymástól. Európai Uniós körkép a helyi adókról.

Ausztriában az önkormányzatok az állami adókból részesülnek. A megszűntetett iparűzési adó helyett a területükön működő vállalkozások alkalmazottainak kifizetett jövedelem után 3 százalékos helyi adót vetnek ki. Németországban a tényleges iparűzési adót a szövetségi kulcs és a szorzó határozza meg. Az adó alapja hasonló mint a társasági adóban. Lengyelországban az ingatlanadó az éves helyi adó. Az adó alapja a földterület, épületek esetében az alapterület nagysága. Az adó mértéke 0,31 – 17,42 zloty/nm.

Belgiumban a személyi jövedelemadó hatálya alá eső magánszemélyek adója után a települések helyi pótadót vetnek ki. Az adó alapja az éves személyi jövedelemadó összege, mértéke településtől függően 0-8,5 százalék (átlagos mérték 7-7,5 százalék). Az önkormányzatok a beszedett társasági adó meghatározott részét kapják Dániában. A magánszemélyekre vonatkozó helyi jövedelemadó mértéke 33,3 százalék. 

Lettországban nincs iparűzési adó, csak ingatlanvagyon-adó. Az adó mértéke földterület esetén a telekkönyvi érték 1,5 százaléka, épületek és szerkezetek esetén a könyvelésben szereplő érték 1,5 százaléka. Az adó levonható a társaságiadó alapjából.

A belföldi illetőségű, illetve franciaországi ingatlannal rendelkező magánszemélyek kétfajta helyi adót fizetnek: egyrészt iparűzési adót, emellett pedi ingatlanadót, amennyiben tulajdonosok, illetve lakhatási adót, ha a lakóépület "használói". Helyi iparűzési adó nincs ugyan Portugáliában, de a társasági adó összege után települési pótadó (derrama) kerülhet kivetésre, melynem maximális kulcsa 10 százalék. A szomszédos Spanyolországban  a helyi iparűzési adó alanyai az üzleti, professzionális vagy művészi tevékenységet folytató spanyolországi bejegyzett vállalatok, melyek éves árbevétele meghaladja az egymillió eurót. 

Nincs önkormányzatnak fizetendő adó Cipruson, és a Cseh Köztársaságban sem vetnek ki iparűzési adót. Görögországban szintén nincs helyi jövedelemadó, ahogy Hollandiában sem, s Máltán sincs iparűzési adó, vagy más jövedelemadó, melyet az önkormányzatoknak kellene fizetni.

Ahogy az a fetiekből kiderül a környező országokban főleg vagy helyi iprűzési adót vetnek ki az önkormányzatok vagy csak külön ingatlan-vagyonadót, illetve jó néhány országban ezen megfizetett adók az adóalapból, magánszemélyek esetén a szenmélyi jövedelemadóból levonhatók. Ez utóbbi, mint köztudott, Magyarországon csak a helyi iparűzési adó esetén, s akkor is csak  bizonyos feltételek teljesítése esetén alkalmazható.


Ferencz Györgyi - Kneitner Lea
VGD
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink