hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóbevallási hajrá: mik a leggyakoribb hibák?

  • MTI

Még két hét van arra, hogy ki-ki elkészítse, és az adóhatóságnak elküldje személyi jövedelemadó (szja) bevallását - hívta fel a figyelmet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A bevallások benyújtásának határideje május 20-a, amint az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatoké is, és a befizetendő adót is addig kell leróni. Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese elmondta: a bevallások ütemesen érkeznek, eddig közel 80 ezerrel többet küldtek be, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A "félkész" egyszerűsített ajánlatokat is figyelembe véve már közel 2,1 millió adózó teljesítette bevallási kötelezettségét. Az APEH a következő napokban még mintegy 1,5 millió bevallást vár.

Főleg az adóvisszaigénylést tartalmazó bevallások elkészítésével igyekeztek az adózók, a visszautalások összege a tavalyi 39,797 milliárd forintról 49,312 milliárd forintra nőtt. A visszaigényelhető adót, járulékot az idén is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül kaphatják meg az adózók.

A nem egyszerűsített szja-bevallásból (0853-as) több mint 1,825 milliót küldtek be, ennek 24,76 százalékát elektronikusan, 50,23 százalékát internetes kitöltővel, papíron, 25,01 százalékát pedig nyomdai formátumban.

A 0853-as adóbevallásban a leggyakoribb hibák egyike, hogy az adózó nem írja alá a papír alapú bevallást. Az is sokszor előfordul, hogy a bevallás főlapján nem jelölik meg, hogy a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni; az adózó ilyenkor átvezetési kérelemmel juthat pénzéhez. Gyakori hiba továbbá, hogy rossz sorba írják be a kifizető által levont adóelőleg összegét, ami azzal a hátránnyal járhat, hogy az APEH pótlékot számol fel. Arra is szép számmal van példa, hogy valaki munkáltatói adómegállapítást kért, ám utóbb beadja a 0853-as bevallást, ez esetben adóellenőrzés várható.

Érdemes figyelni arra is, hogy önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezmény esetén ne saját folyószámlájukat tüntessék fel az utalás helyeként, hanem a pénztárét. Többen elfeledkeznek különadó fizetési kötelezettségük bevallásáról is. Az utóbbi két hibát egyébként csak azok követhetik el, akik nem az adóhatóság internetes programjával készítik el bevallásukat, a kitöltő program ugyanis ilyen esetekben figyelmezteti az adózót.

Az egyszerűsített bevallást kérők több mint 341 ezer 0853Ny jelű nyilatkozatot nyújtottak be, s az APEH több mint 295,5 ezer bevallási ajánlatot kézbesített postai, illetve elektronikus úton. A törvényi feltételeknek nem megfelelő, illetve egyéb okok miatt kizárt (például dupla nyilatkozatot adott) 1.695 magánszemélyt az adóhatóság levélben tájékoztatja az elutasítás okáról, és arról, hogy bevallási kötelezettségüket a 0853-as bevallás benyújtásával kell teljesíteniük. Olyanok is voltak, akik a nyilatkozat benyújtását követően elhaláloztak, illetve nyilatkozatuk nem tartalmazta az azonosító adatokat, ők nem kapnak értesítést.

Az idei évtől új lehetőség, hogy a bevallásban kérni lehet a 100 ezer forintot meg nem haladó szja tartozás legfeljebb négy egyenlő részletben történő pótlékmentes megfizetését, ha valakinek ennél hosszabb időre volna szükség, azt külön kell kérnie - hívta fel a figyelmet az elnökhelyettes. Eddig több mint ötezren éltek a lehetőséggel, de miután a befizetési kötelezettséget tartalmazó bevallások az eddigi tapasztalatok alapján ezután érkeznek majd nagyobb számban, várhatóan a kérelmek száma is növekedni fog.

További változás, hogy az árvaellátásra jogosult gyermekre tekintettel kapott özvegyi nyugdíj összege ismét adómentes, be sem kell vallani, a nyugdíjjárulék felső határát meghaladóan levont összeget pedig csak az igényelheti vissza a bevallásában, aki nem tagja magánnyugdíjpénztárnak, egyébként a foglalkoztatótól kérheti vissza.

Az adójóváírás szabályai egyszerűsödtek: a bérjövedelem 18 százaléka - legfeljebb havi 11.340 forint - 1,250 millió forint jövedelemig érvényesíthető, 2,762 millió forintig a különbözet 9 százalékával csökkenteni kell. Az internetes kitöltő program használata ez esetben is segítséget jelent, ugyanis figyelmeztet az adójóváírás maximálisan igénybe vehető összegére.

Az adókedvezmények terén újdonság, hogy a családi kedvezményt minden olyan eltartott után igénybe lehet venni, akire tekintettel bármely EGT állam jogszabálya alapján családi pótlékot vagy más hasonló ellátást folyósítanak.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink