hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek jár és meddig a tes, gyed és gyet?

  • dr. Marosi Andrea

Meddig jár a gyermeketvállóknak a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj és gyermekgondozási táppénz jelenleg? Az igénylés helye és a szükséges igazolások is eltérnek.

Cikkünkben a jelenleg fennálló gyermekvállalás támogatási rendszerét mutatjuk be és hasonlítjuk össze a legfontosabb szempontok alapján.

Terhességi-gyermekágyi segély (tes) 

Ki jogosult az igénylésre? 
Aki, a szülést megelőző két éven belül 180 napon át biztosított volt, és
• a biztosítás fennállása alatt, vagy
• a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy
• a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl táppénz illetőleg baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szül

Mennyi a jogosultság időtartama? 
A szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár. A szülési szabadság a Munka Törvénykönyve alapján 24 hét, amely legkésőbb a szülés időpontjával kezdődik.

Hol kell igényelni? 
A jogosult foglalkoztatójánál, vagy amennyiben az megszűnt, a lakóhely szerinti illetékes egészségbiztosítási pénztárnál 

Milyen igazolások szükségesek az igényléshez? 
Gyermek születését megelőző igénylésnél: a terhesállományba vételt igazoló orvosi igazolást, vagy, ha a szülő nőt nem vették terhesállományba, a terhesgondozási könyvet. Gyermek születése utáni igénylésnél: gyermek anyakönyvi kivonata 

Mértéke: Ha a kezdőnapot megelőző év január 1-jétől a tgyás kezdőnapjáig van 180 napi jövedelem, úgy ezen jövedelem átlaga. Ha az anyuka nem rendelkezik 180 naptári napi, figyelembe vehető jövedelemmel, akkor a segély napi összegének alapja a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (2009-ben 143.000 forint) harmincad része. 

Ha azonban a biztosított tényleges jövedelme az irányadó időszakban nem éri el a minimálbér kétszeresét, akkor a tgyás-t a tényleges, ennek hiányában pedig a szerződés szerinti jövedelem alapján kell megállapítani. A segély összege a fentiek alapján megállapított jövedelem 70 százaléka.

Gyermekgondozási díj (gyed)

Ki jogosult az igénylésre? 
A biztosított, gyermeket szülő anya, ha a szülést megelőzően két éven belül 180 napon át biztosított volt, vagy a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését megelőzően két éven belül 180 napon át biztosított volt. További feltétel, hogy a gyermekgondozási díjat igénylő személy a gyermeket saját háztartásában nevelje. 

Mennyi a jogosultság időtartama? 
A gyermekgondozási díj legkorábban a tes, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

Hol kell igényelni? 
A foglalkoztatójánál, egyéni vállalkozó esetében az illetékes regionális egészségbiztosítási pénztárnál. 

Milyen igazolások szükségesek az igényléshez? 
A gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonata, gyám esetén gyámkirendelésről szóló határozat, magánnyugdíjpénztár tag esetén a záradékkal ellátott magánnyugdíjpénztári belépési nyilatkozatot

Mértéke: 
a mértékét a tgyás-hoz hasonlóan kell megállapítani, azzal a kitétellel, hogy a gyed maximálisan megállapítható összege igazodik a mindenkori minimálbérhez, így legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet. Ennek megfelelően a gyermekgondozási díj 2009. évi felső határa havi bruttó 100.100 forint.

A gyermekgondozási díj összegéből az adókedvezmények figyelembevételével a személyi jövedelemadó-előleget, a biztosítottat terhelő nyugdíjjárulékot, magánnyugdíjpénztári tag esetén a magánnyugdíjpénztári tagdíjat a folyósító levonja.

Gyermekgondozási táppénz (gyet)

Ki jogosult az igénylésre?
A jogosultságnak három alapfeltétele van:
• a fennálló vagy a megbetegedést közvetlenül megelőzően fennállott biztosítási jogviszony,
• a keresőképtelen személy pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett,
• az orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenség.

A gyermekápolási táppénz tekintetében keresőképtelennek minősül:
• az anya, aki kórházi ápolás alatt álló egy évesnél fiatalabb gyermekét szoptatja,
• a szülő, a nevelőszülő és a helyettes szülő, aki 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekét ápolja.

Mennyi a jogosultság időtartama? 
A gyermekápolási táppénz folyósításának időtartama elsődlegesen a beteg gyermek életkorától függ, a táppénzes napok nem a naptári évre vonatkozóan járnak, hanem a gyermek életkorához igazodóan, a gyermek születésnapjától a következő születésnapig terjedő időtartamra.

Mértéke: 
A gyermekápolási táppénz összegét a táppénz összegének megfelelően kell kiszámítani.

Ferencz Gyöngyi- Kneitner Lea
VGD
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj/versenykiírás és díjazás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink