hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszerűsített bevallás: az APEH megkezdte a postázást

  • dr. Marosi Andrea

Megkezdte az egyszerűsített bevallási ajánlatok kiküldését az APEH, a hivatal április 30-ig több mint 295 ezer nyilatkozatot "postáz".

Csaknem 340 ezer magánszemély kérte, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) készítse el helyette személyi jövedelemadó bevallását, élve az egyszerűsített bevallás lehetőségével.     Az önadózás idén bevezetett új formájának lényege az, hogy az adózó egy nyilatkozattal megbízhatja az adóhivatalt, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el a személyre szóló szja-bevallás ajánlatát. Akik élni kívántak az új lehetőséggel, február 16-ig juttathatták vissza az APEH-hoz erre vonatkozó nyilatkozatukat. 
    
Az adózók feladata most az, hogy összevessék az APEH ajánlatát a birtokukban lévő igazolásokkal. Amennyiben az adatok egyeznek, aláírva vissza kell küldeni az adóhatósághoz, ha pedig az adatokban valaki eltérést észlel, akkor javíthatja vagy kiegészítheti, és így juttatja vissza aláírva az ajánlatot, amivel érvényes adóbevallása lesz a tavalyi évre. A szja bevallás határideje május 20-a, így a bevallási ajánlatokat is addig kell visszaküldeni. A visszaigényelt adót 30 napon belül utalja az adóhivatal a megadott címre vagy számlaszámra.
    
Az APEH sajtóközleménye ismerteti: a nyilatkozatot beküldők közül 1.695 adózó nem felelt meg a törvényi feltételeknek, 158 magánszemély a nyilatkozat beadását követően elhunyt, 284-en pedig hibás, javíthatatlan nyilatkozatot adtak be. Időközben 29.690 adózó már teljesítette bevallási kötelezettségét, 13.822-en pedig kifizetői adat hiányában "nullás" bevallási ajánlatot, azaz egy értesítő levelet kapnak. Az APEH így április 30-ig 295.521 bevallási ajánlatot kézbesít postai vagy elektronikus úton. Az e-mail címet megadó, illetve az elektronikus úton nyilatkozatot adó magánszemélyek az e-mail címre/tárhelyre kapják meg azt a tájékoztatót, amely az ajánlat eléréséhez szükséges nyolcjegyű azonosító kódot is tartalmazza.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink