hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kormányjavaslat: új módszer adók és bérek számítására

  • MTI

Az áfa-kulcs 25 százalékra nő, de létrejön egy új, 18 százalékos kedvezményes kulcs, amelybe a tej, tejtermékek, kenyér, pékárú és a távhő tartozna. A jövedéki adó 2009-ben átlagosan 5-6 százalékkal emelkedne.

Idén a munkaadói járulékcsökkentés 5 százalékpontos lenne a minimálbér kétszereséig, illetve a személyi jövedelemadó alsó kulcsának sávhatárát 1,9 millió forintig tolnák ki. Az intézkedéseket sorolva Bajnai Gordon elmondta: a közszférában a mai nominális bruttó kifizetések összértékét 2 évre rögzítik; kezdeményezik a 2009. 2. félévi kereset-kiegészítések felülvizsgálatát.

Új módszert javasol a kormány az adók és bérek számítására, ez az úgynevezett "összbruttósítás" - emelte ki Bajnai Gordon. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a munkavállalói bruttó bér és a járulékok együtt képezik majd az adóalapot. Csökkennének 2010-ben az szja-kulcsok: 15-17, illetve 33-35 százalékra, az alsó kulcs sávhatára pedig 4-5 millió forint lenne. A miniszterelnök szerint ezzel a munkavállalók 90 százaléka az alsó kulcsba fog tartozni.
   
A kormány tervei között szerepel, hogy jövőre az "adóparadicsomba menekített jövedelmet és vagyont" bevonnák az adóalapba. Bajnai Gordon elmondta: fel kívánják gyorsítani az ingatlanadó bevezetését, cél, hogy az alacsonyabb értékű ingatlanoknál a maihoz hasonló mértéken tartja az ingatlanok adóterhelését, a vagyonosabbak nagyobb részt vállalnának a közterhekből. Az ingatlanadó részletes terveire két hét múlva tesz javaslatot a kabinet - közölte Bajnai Gordon. A miniszterelnök által tartott prezentációból kiderült, hogy a kormány azt tervezi: 2010-ben vezessék be az általános értékalapú ingatlanadót.
   
Megszűnne a társaságok különadója, de 19 százalékos kulccsal egy új társasági jövedelemadó jönne létre - mondta a miniszterelnök. A tervek között szerepel az adómentességek, kivételek korlátozása és a radikális egyszerűsítés. Magánszemélyek különadóját 2010. december 31-ig megtartaná a Bajnai-kormány - ez a prezentációból derült ki, ahogy az is, hogy növelné a súlyadót. A tervezett változásokkal a munkaadói járulékok a minimálbér "környékén" 8 százalékkal lehetnek kisebbek; az adóék 5-7 százalékkal csökkenne az átlagkeresetűeknél; csökkenne a marginális adóteher.
   
A kormány által tervezett adóváltoztatások célja, hogy több munkahely maradjon meg, a válság után pedig több új munkahely jöjjön létre - közölte a miniszterelnök. Kérdésre válaszolva Bajnai Gordon azt mondta, az szja sávhatárának idei 1,9 millió forintra való emelését szeretnék akár július 1-től visszamenőlegesen meglépni, de erről még egyeztetni akarnak a makropálya ismeretében. A természetbeni juttatások és egyéb adókedvezmények jövőjét firtató kérdésre a miniszterelnök azt válaszolta: ahhoz, hogy adót tudjanak csökkenteni, nem lehet ennyi kivételt fenntartani. A parlament előtt lévő adótörvények módosításáról a kormány még konzultálni fog az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal.
   
A kormány válságkezelő programja elérhető a www.kormanyszovivo.hu internetes oldalon.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kata melletti munkavégzés

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlaneladás szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink