hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Válság: fokozni kell az adócsalás elleni harcot

  • MTI

A nemzetközi gazdasági válság ráirányította a figyelmet az adócsalás és adómegkerülés elleni fellépés fontosságára, mivel az európai uniós tagállamok nem engedhetik meg maguknak az eurómilliárdok kiesését, és nem tűrhető az sem, hogy miközben az átlagembereknek szigorúan kell venniük az adófizetés követelményét, jól fizetett üzletemberek, helyzeti előnyükkel visszaélve óriási összegeket csalnak el az adóhivatalok elől.

Erről Kovács László, az Európai Bizottság adópolitikai és vámuniós felelőse beszélt a Brüsszelben hétfőn kezdődött nemzetközi adófórumon. A magyar biztos szervezte, Az adópolitika szerepe a változó világban című rendezvényen rekord létszámú, összesen mintegy 650 politikai döntéshozó, adószakértő, kutató, tudós és adótanácsadó vett részt. Kovács László kiemelte: a csalások ellen még fokozottabban fel kell lépni a jelenlegi helyzetben, amikor az emberek terhei növekednek, az adókat néhány tagállam kénytelen növelni, a szociális kiadások pedig szinte mindenütt csökkennek.

Az Európai Bizottság már tett kezdeményezéseket ez ügyben - szögezte le. Reményét fejezte ki, hogy a közelgő londoni nemzetközi pénzügyi csúcstalálkozó is előrelépést hoz ezen a területen. Becslések szerint évente 200-250 milliárd euró közötti veszteség ered az adócsalás különböző formáiból, ami duplája az unió éves költségvetésének - emlékeztetett.

Sajtótájékoztatóján példákat mondott Kovács László arra is, hogy az adópolitika hogyan tud hozzájárulni a nemzetközi gazdasági válság kezeléséhez. Megemlítette a nagy munkaigényű szolgáltatások kedvezményes áfakulcsának most véglegesített rendszerét, amely segít a gazdaság kifehérítésében, illetve kisvállalkozások ezreinek csődjét előzheti meg. Megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy az adórendszer szerepet játszik a foglalkoztatásban és a gazdasági növekedésben. Hangoztatta a tisztességes adóverseny fontosságát is. Kérdésekre válaszolva Kovács László óvatosan derűlátónak mutatkozott az úgynevezett adóparadicsomokban még mindig alkalmazott banktitok felszámolásával kapcsolatban. Üdvözölte, hogy országok tucatja jelentette be, hogy megváltoztatta politikáját, és kész alávetni magát a nemzetközi szabályoknak, de leszögezte: meg kell várni ennek érvényesülését a valóságban. Utalt arra is, hogy várhatóan nemzetközi feketelistát készítenek a bankinformációk cseréjébe nem kapcsolódó országokról. A listára kerülés jelentősen rontja egy-egy ország megítélését, és korlátozza üzleti kapcsolatait - vélte.

Brüsszelben immár harmadik alkalommal rendezték meg a nemzetközi adófórumot. Két évvel ezelőtt az adópolitika és a fenntartható fejlődés kapcsolata, tavaly az adópolitika gazdasági növekedési és versenyképességi szerepe volt a téma.

A hétfői sajtótájékoztatón szóba került a társasági adóalap-számítás harmonizációjának kérdése is. Mint Kovács László elmondta, ennek bizottsági előterjesztése részben szakmai, részben pedig politikai okokból csúszik. A bizottság szerint egyrészt további hatástanulmányok készítésére van szükség, másfelől az ír lakosság adóügyi érzékenysége miatt célszerű megvárni a második írországi népszavazást az uniós reformszerződésről - jóllehet az nem tervez változást az adózásban.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink