hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fiktív ügyletek és többszáz milliós adócsalás

  • MTI

Fiktív gabonaügyletekkel és az azokat "igazoló" hamis számlák készítésével 690 millió forintnyi adó megfizetését kerülték el egy kft. vezetői.

Az adóhatóság érdeklődését egy, a kft. által benyújtott negyedéves áfa-bevallásokban szereplő összegek keltették fel: a cég az irreálisan magas forgalom mellett csupán csekély összegű adófizetési kötelezettséget mutatott ki - áll az adóhatóság közleményében.

A vállalkozásnál indított ellenőrzésnél az adóhatóság megállapította, hogy a kft. egy gabonaértékesítési láncolat közbenső tagja, az értékesített áru eredetét, annak jogszerű belföldi forgalomba kerülését hitelt érdemlően nem tudták bizonyítani.

A cég olyan társaságoktól fogadott be több millió forint értékű készpénzfizetési számlákat, melyek cégbejegyzési kérelmét jogerősen elutasították, illetve nem végeztek a bizonylatokban megjelölt tevékenységet. A vizsgált számlák között olyanok is szerepeltek, melyek nyomtatványait később vásárolták, mint a bizonylatok kiállításának dátuma.

Az adóvizsgálat során kiderült, hogy a vállalkozás ugrásszerűen megnőtt forgalma mögött fiktív ügyletek álltak, a csaknem 35.000 tonna gabonafelvásárlásból ténylegesen mindössze 360 tonna cserélt gazdát.

A vizsgálat eredményeként mintegy 690 millió forint adókülönbözetet, továbbá 410 millió forint adóbírságot és késedelmi pótlékot állapítottak meg. Az APEH adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétségének gyanúja miatt tett büntetőfeljelentést.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói beszámoló és kamatok

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

GDPR, iratanyagok átadása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink