hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóbevallás: hibásan számol az APEH szoftvere

  • adozona.hu

Az APEH szja-bevallást támogató nyomtatványkitöltő szoftvere megjelenése óta hibás - véli szakértőnk. A program az év végén igénybe vehető adójóváírás összegénél megengedi, hogy az adózó saját kárára tévedjen. A problémát a közelgő bevallási határidőre tekintettel már a Pénzügyminisztérium is vizsgálja.

A szoftverhibára már egy hónappal ezelőtt rámutatott a szakértő a hvg.hu "Adóbevallás: Rosszul járunk, ha az APEH tölti ki" című írásában. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az adójóváírás összege az év végi bevallásban már egy eredménymező, ennek értékét az adózó nem adhatja meg önkényesen. A munkáltatói igazoláson lévő – év közben figyelembe vett - adójóváírás összege csak egy tájékoztató adat. Más jogszabályhely vonatkozik az évközi adóelőlegnél figyelembe vehető adójóváírásra, és más az év végi elszámolásra.

Az APEH hvg.hu írására tett észrevételében azt állította, hogy az adózók kérték, hogy kevesebb adójóváírást igényelhessenek, s - az adóhatóság tájékoztatása szerint - "ennek az igénynek tesz eleget a kitöltő program, azaz piros színnel jelöli a törvény szerint érvényesíthető adójóváírás maximum összegét, de ennél kevesebbet is beírhat a magánszemély".

Azonban ezzel a szoftverhibával - Angyal József számításai szerint - az elmúlt években több tízmilliárd „fekete-jövedelemhez” jutott az APEH révén a költségvetés.  Az adóhivatal most úgy hirdeti az egyszerűsített adóbevallást, hogy ezzel a módszerrel az adózási analfabéták is el tudják készíteni a bevallásukat. 

Angyal József egy konkrét példán keresztül mutatja be, hogy mi történik 2009. február 15-től, ha valaki az egyszerűsített bevallást választja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink