hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tanult az APEH Henry Fordtól?

  • dr. Marosi Andrea

Az adóhatóság szervezeti rendszerének működése kezd kísérteties hasonlóságot mutatni a Henry Ford féleT-modell gyártási mechanizmusával. De pontosan miben áll ez?

A múlt században T-modell a Henry Ford alapította Ford Motor Company első nagy üzleti sikere volt. "Akkoriban egy motort teljes egészében egyetlen ember állított össze. Szó sem volt futószalagról, mindenkinek egy komplett erőforrás jutott osztályrészül" - Galamb József – Ez volt a világon az első csereszabatos alkatrészekből, sorozatban gyártott személyautó. 

Az adóhatóság működését feldarabolták a megszületett szervezeti egységek pedig az egyes eljárási területeken megjelenő munkafázisokhoz kapcsolódtak.Ilyenek például a bevallás, az adatnyilvántartás , az ellenőrzés és a végrehajtás is. Kétségtelen tény, hogy mint a T-modell gyártási technológiájának bevezetésével esetében gyors munkamenet hozható létre. De azt mindenki tudja, a törvény csak adózó esetében ismeri a jogvesztő határidőt, és az adóhatóság esetében nem, a gyors munkavégzés, mint szempont másodlagossá vált. Az egyes eljárások területein dolgozók általában nem ismerik igazán a másik részegység munkáját és a jogszabályi háttérrel, sincsenek tisztában (tisztelet a kivételnek). Az adóhatóság, mint egy jól működő gyár esetében, kedveli a betanított munkát, így lehet rövid eltöltött gyakorlat után valaki önálló hatósági hatalommal rendelkező revizor . 

Nem dolga ismerni az egyéb szakterületet, csak az „autó” avagy adózó egy picinyke részét látja, azon köteles munkáját elvégezni. Nincsen valódi kapcsolatban a végrehajtással, tehát nem tudja és nem is érdekelt abban, hogy megállapításai alapján az adóhiány beszedésre kerül-e? Jól mutatja, ezt hogy rendkívül kevés a biztosítási intézkedés, pedig itt a törvény pontosan az együtt dolgozás lehetőségét teremti meg. Kétségtelen, hogy a T-modell hatékony és olcsó munkavégzésnek köszönhetően forradalmat hozott a termelésben, és megteremtette a tömeges gépjárműgyártást. De mi történt nálunk. Az adóhivatal létszáma csak nőtt, miközben a hatékonyság egy nagy kérdőjel. 

Az APEH részegységénél dolgozó nem ismeri az adózó körülményeit. Nem tudja és nem is kíváncsi arra, hogy adózó termelő egység, és mind hosszabb, mind rövidebb távon gazdasági eredményeket produkál. Célja nem a termelőegység fennmaradása hanem, az előírt számtalan forma, és adminisztratív előírás betartatása és ennek bármely hiba esetén az azonnali retorzió kiszabása. Ez a struktúra és szemlélet megakadályozza, hogy azok a kis-és közepes nagyságú magyar vállalkozók talpon maradjanak, melyek megléte stabilitást kínál az ország számára. Feltehetően nem vonul ki, jövedelmét itthon költi el, munkavállalóival való személyes kapcsolódás folytán érdekeltsége megtartásukban fokozottabb, mint multinacionális társaié. Ugyanakkor a jelenleg működő adóhivatali szisztéma éppen széttagoltsága folytán kiváló terepet jelent az adócsalók, trükközők számára, hiszen ez az elszigeteltség és érdektelenség teremti meg, hogy a rések és kapuk kihasználásra kerüljenek.

Amíg nem alakítjuk ki a megfelelő szervezeti modellt és az adóhatóság egyes részegységei saját éppen pillanatnyi céljainak megfelelően működnek, nem beszélhetünk olyan hatékonyságról, amely a nemzet érdekeit szolgálná. Addig lehet bűvös számokat kiabálni és diadalmas jelentéseket közzétenni, mindannyian tudjuk, hogy nem jól van ez így…és a futószalag megy tovább!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink