hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egészségbiztosítási rendszer az EU-ban

  • dr. Marosi Andrea

Az EU tagállamok egészségügyi rendszereit általában két típusba szokták sorolni. Az egyik típus a Bismarck német-porosz kancellár, a másik Beveridge nevét viseli. A két modellt elsősorban akként írják le, hogy biztosítás vagy adó alapon működnek. Különbségek és hasonlóságok az egyes tagállamok egészségügyi rendszerei között.

Ausztria
A társadalombiztosítás magában foglalja a betegbiztosítás, balesetbiztosítás és nyugdíjbiztosítás szolgáltatásait, tágabb értelemben a munkanélküli ellátást. A biztosítottak képviselői és a munkaadók végzik a társadalombiztosítással kapcsolatos ügyek intézését és az állam felügyeleti joggal bír. Az egészségügyi finanszírozását többszereplős modell jellemzi. Míg a kórházon kívüli ellátás szereplői a társadalombiztosítókkal szerződnek, a kórházak finanszírozása részben ún. tartományi alapokon keresztül történik, amelyek a társadalombiztosítás forrásain kívül szövetségi, tartományi és helyi önkormányzati pénzeszközöket is tartalmaznak. A lakosoknak nincs nagy választási szabadsága a biztosítók (tartományi, vállalati, ágazati biztosítók) között, mivel lakóhelyük, foglalkozásuk szerint sorolják be őket az egyes biztosítókhoz.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban az egészségügyi ellátás állampolgári alapon biztosított, adóalapú. Az ellátás döntő részét állami egészségügyi intézményrendszer biztosítja. Ingyenesen és egyenlő mértékben hozzáférhető egészségügyi ellátást kell biztosítani minden állampolgár számára.

Írország

Írországban az egészségügyi szolgáltatásokhoz való jogosultság nem az adó vagy a társadalombiztosítási járulék befizetésén alapul, hanem a tartózkodási hely és a lakos jövedelmi viszonyain. Az állami egészségügyi szolgálat két jogosultsági kategória rendszerére épül. Az I. kategória a szociálisan rászorult, alacsony jövedelmű személyek, nyugdíjasok, diákok és gyermekek tartoznak. Ők az egészségügyi kártya tulajdonosai és térítésmentes általános orvosi és fogorvosi kezelésre, valamint kórházi ápolásra és gyógyszerekre jogosultak. A II. kategóriába tartozók csak bizonyos szolgáltatásra jogosultak térítésmentesen. Bizonyos krónikus betegségek esetén a kezeléshez szükséges gyógyszerek mindenki számára ingyenesek és állampolgári jogon jár az anyasági és csecsemőellátás.

Olaszország

Az olasz egészségügyi rendszer az összes állampolgár számára nyújtott ingyenes ellátás elvén alapuló szolidáris rendszer. Az egészségbiztosítás elsősorban kiegészítő és önkéntes jellegű. Minden állampolgárnak a lakóhelye szerinti helyi egészségügyi egységnél fel kell iratkoznia. A feliratkozás során a páciensek kapnak egy egészségügyi kártyát, amely lehetőséget biztosít egy általános orvos szabad megválasztására a háziorvosi rendszer keretén belül. A magánbiztosítók által nyújtott szolgáltatások Olaszországban helyettesítő jellegűek, azaz nem kooperálnak a magánbiztosítók az állami szektorral.

Svédország

Svédország egészségügye kötelező adózási rendszeren alapul, lefedi az egész lakosságot. Az államilag működtetett svéd egészségügyi rendszer 3 szinten szerveződik: országos, regionális, helyi. A svéd Országos Egészségügyi Szolgálat állampolgárságtól függetlenül fedezetet nyújt minden lakos számára.


Ferencz Gyöngyi - Kneitner Lea
VGD
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink