hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaviszony megszűnése GYES, betegállomány

  • hvg.hu

Mekkora anyagi felelősség terheli a könyvelőt, ha bejelentett alkalmazott? Mikor szűnik meg automatikusan a munkaviszony? Igényelhető-e Start Plusz kártya részmunkaidőben? Olvasói kérdésekre Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Munkáltatóm, aki egyéni vállalkozó, könyvelőként alkalmaz. Milyen (anyagi) felelősség terhel például az APEH-hel szemben? Munkáltatóm burkoltan a tudtomra adta, hogy teljes körű a felelősségem. Az okmányirodánál ő van bejelentve, én a bevallásokon az "ügyintéző neve " alatt szerepelek. 

Tekintettel arra, hogy Ön alkalmazotti státuszban van a munkáltatójánál, így Önre az Mt. általános felelősségi szabályai vonatkoznak. Szándékos károkozás esetén köteles a teljes kárt megtéríteni, gondatlan károkozás esetén pedig a kártérítés mértéke az egy havi átlagkeresetének 50 százalékáig terjedhet. Ez a mérték azonban a munkaszerződésében megemelhető másfél havi átlagkereset erejéig. A megbízási jogviszonyban foglalkoztatott könyvelők felelősségére kiterjed a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete által kötött kollektív felelősségbiztosítás.

Közalkalmazotti jogviszonyban állok, határozott időre, X kolléganő szülésének és gyed-gyesének idejére vettek fel, "helyettesítő állásra". Most anyai örömök elé nézek én magam is. Az én helyemre is vehetnek fel helyettesítőt? Ha igen, akkor az én munkaviszonyom automatikusan megszűnik? Egyáltalán, a határozott idejű közalkalmazotti jogviszonyom meddig tartható fenn, ha nem dolgozom az említett, várható kiesés miatt? Jogosult leszek a gyed-re, majd a gyes-re?

Az ön munkaviszonya csak a határozott idő lejártával szűnik meg automatikusan, azaz akkor, amikor az elődje visszajön dolgozni. Az önt helyettesítő munkába állása nem befolyásolja a jogviszonya fennállását, ahogyan az sem, hogy ön ténylegesen nem dolgozik. Ilyenkor passzív állományba kerül, de jogviszonya továbbra is fennmarad. A gyesre, illetve gyedre pedig a biztosítási jogviszonyától függően, az általános szabályok szerint jogosult, a fentiek ezt nem befolyásolják.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás több cégnél

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság kiadása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs