hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem lesz egyszerűsített elszámolás kft-knek, de lesz járulékcsökkentés

  • lapszemle

Mégsem élhetnek egyszerűsített elszámolással a kft-ék, 25 százalékos lesz az osztalékadó és kettőre csökken a járulékalapok száma - néhány, a cégekre vonatkozó változás a 2009-re megszavazott adótörvényekből

Emellett sok bírságemelés, valamivel kisebb egyszerűsítés, egy adókulcs csökkentése, egy másik közteher átalakítása - így néz ki az Index szerint a jövő évi adópakk, amelynek elemei januárban és februárban lépnek hatályba. Az alábbiakban összegyűjtöttük, milyen változások érintik a cégeket.

A kormány mégiscsak kivette az adócsomagból, hogy a bt-k és kkt-k mellett a kft-k is egyszerűsített beszámolót készíthessen 2009-től. Arra hivatkozott, hogy ez a passzus ellentétes az uniós irányelvekkel Ötről kettőre csökken a járulékalapok száma: a munkaadói járulék alapja a munkaadói nyugdíj- és egészségbiztosítási alap lesz, a munkavállalói járulék alapja pedig az egyéni egészségbiztosítási járulék alapja lesz. Januártól létrehozzák a köztartozás nélküli cégek listáját, a pozitív adóslista sokszor kiváltja a nullás igazolás benyújtását. Ide kapcsolódik, hogy a közbeszerzésekhez kapcsolódó vállalkozói kifizetéseknél 200 ezer forintban állapítja meg azt a határt, amely felett már nullás igazolást kell bemutatnia az alvállalkozónak. Kedvez a vállalkozásoknak az is, hogy az osztalékadó 35 százalékos kulcsa megszűnik és csak a 25 százalékos kulcs marad. Ezek a változtatások már januártól hatályosak.

Az átalányadózás választásának értékhatára jelentősen kitolódik, általános esetben 8-ról 15 millió forintra, kereskedők esetében 40-ről 100 millió forintra nő. Az őstermelők pedig az eddigi 7 helyett 8 millió forintig választhatják az átalányadózást.

A februártól hatályba lépő módosítások - mulasztási bírságok, adóbírság -  jórészt szigorítások. A cégek készpénzállományát, házipénztárát korlátozzák: a napi készpénz záró állomány havi átlagos értéke nem érheti el az éves összes bevétel 1,2 százalékát, minimum 500 ezer forintot. A készpénzforgalmat visszaszorítandó még meghatározzák, hogy legfeljebb 250 ezer forintot lehet cégek között készpénzben kifizetni, máskülönben 20 százalékos mulasztási bírságot szabhat ki az APEH az érintett cégre. Ha a vállalkozás nem ad számlát, nyugtát a jövőben, akkor nemcsak a cég és az eladó alkalmazott büntethető, hanem félmillió forint bírságot lehet kiszabni az eladó felettesére is. Ugyanez igaz be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása esetén is a bejelentést intéző személyre is. Igazolatlan eredetű áru forgalmazásakor az áru értékének akár 40 százalékát is büntetésként ki lehet róni. Ha a cég eltitkolja bevételeit, meghamisítja mérlegét azért, hogy adókötelezettségét így csökkentse, akkor az adóbírság maximuma 50 helyett 75 százalékra emelkedik esetében.

A helyi adókról szóló törvény megszünteti az üdülők bérlőinek az idegenforgalmi adó alóli mentességét. Az indoklás szerint a cégek visszaéltek ezzel, amikor bérelt üdülőkben helyezték el alkalmazottaikat. A jövő évtől csak a tulajdonos és a hozzátartozója lesz mentes az idegenforgalmi adó alól.

A  társasági adót érintő törvénymódosítás egyik eleme a rendezett munkaügyi kapcsolatok definiálása: a munkaszerződéseknek jogszerűeknek kell lenniük, nem sérthetők meg a szakszervezet és az üzemi tanács, illetve azok képviselőinek jogai, továbbá be kell tartani az európai üzemi tanácsokra előírt konzultációs kötelezettséget. Amennyiben a rendezett kapcsolatok megsértését a hatóság - az adott és a megelőző adóévben - nem állapította meg jogerős és végrehajtható határozatban, illetve nem szabott ki bírságot (amit a bíróság is jóváhagyott), akkor rendezett a  munkaügyi kapcsolat a cégnél, és alkalmazható a 10 százalékos társasági adókulcs.


A cégautóadó kikerül a személyijövedelemadó-törvényből és vagyonadóvá alakul át: havonta 1600 köbcentiméteres hengerűrtartalom alatt 7, afelett 15 ezer forintot kell majd leszurkolni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés jövedeleme

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink