hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veres: kormányzati nem a 22 százalékos áfára

  • MTI

Bár az adótörvények módosítása között szavazástechnikai okból a kormány támogatási listáján szerepel az MDF által javasolt áfaemelés 20 százalékról 22 százalékra, a kormánytagok nemmel fognak szavazni - jelentette be Veres János pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

Az adótörvények jövő keddi szavazásakor a kormány két már ismert változtatást támogat: az osztalékadó csökkentését 35 százalékról 25 százalékra, illetve a cégautó adót, amely szerint 1.600 köbcentiig 7.500 forint, fölötte 15 ezer forint a havi adóteher - mondta a pénzügyminiszter.

Az MDF által javasolt módosításról - amely szerint a személyi jövedelemadó sávhatára 1,7 millió forintról 2,2 millióra növekedne és megszűnne az örökösödési adó, amelynek ellentételeként a 20 százalékos áfa 22 százalékra emelkedne - több lépésben szavaz majd az Országgyűlés, elsőként az áfa-emelésről, amit a kormánytagok nem szavaznak meg - jelezte Veres János. Hozzátette: az áfa-emelés 1,4 százalékkal emelné jövőre az inflációt. Magyarázatként a pénzügyminiszter elmondta: "a változtatások nyomán olyan negatív réteghatások érvényesülnének, amelyeket nem biztos, hogy ilyen előkészítéssel szabad, érdemes és meg kellene hozni".

A pénzügyminiszter érzékeltette azt is, hogy ha megvalósul az áfa-, illetve az szja-sávhatár emelése, akkor a tárca nem lát lehetőséget arra, hogy a későbbiekben forrást teremtsen az adórendszer szükséges, és az OÉT oldalai által is támogatott változtatásokra, azaz az élőmunka járulékainak csökkentésére illetve a négyszázalékos különadó megszüntetésére vagy mérséklésére. A költségvetés a 2 százalékos áfaemelés nyomán nettó 150 milliárd forintos többletbevételhez jutna, az szja-sávhatár változatása közel 100 milliárd forint, az örökösödési adó eltörlés 20 milliárd forint bevételkiesést jelentene.

Az MDF javaslattal kapcsolatban a munkaadói oldalnak nincs egységes álláspontja, a munkavállalói oldal nem támogatja, amelyhez Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek elnöke hozzátette, hogy az MDF javaslat nem válthatja ki a szakszervezetek bérajánlását.

Az MDF javaslatát egy elemként lehet beépíteni az adórendszer átalakításának csomagjába, amelyről már az OÉT fórumán is viszonylag egységes álláspont alakult ki, de a csomag összes elemének összerendezése, a szükséges források megteremtésével együtt még több hónapot vehet igénybe - érvelt Veres János.

A pénzügyminiszter a munkaadói oldal kérdésére részletezte az Országgyűlés gazdasági bizottsága által támogatott, az off-shore cégek hazatelepülése esetén igénybe vehető adókönnyítési javaslatot.

"Csak legálisan, hivatalosan, Magyarországról máshová történt befektetésből Magyarországra legálisan, hivatalosan, adózottan visszajött pénz esetén vehető igénybe az adókedvezmény, ha azt a társaság állampapírba fekteti" - közölte Veres János. Az állampapír kereslet növelése érdekében a kormány elképzelhetőnek tartja azt is, hogy az örökösödési illeték hatálya alól kivegye az állampapírba elhelyezett vagyont - tette hozzá.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetési határozat megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Külföldi napidíj mértéke

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close