hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsökkentés és iparűzési adó vidéken

  • MTI

Miskolcon még nincs döntés egy esetleges adócsökkentésről, Szombathelyen nem terveznek adócsökkentést, Kecskeméten az adócsökkentés ellenére nő az iparűzési adóbevétel,

Miskolc
A miskolci önkormányzat még nem döntött a jövő évi adóterhekről, az idén különböző jogcímeken mintegy 9,5 milliárd forint adóbevételre számít a borsodi megyeszékhely. Miskolc polgármestere, Káli Sándor még nem tudott konkrét választ adni az MTI azon kérdésére, hogy lesz-e valamilyen adócsökkentés a gazdaság fejlesztése érdekében.

A szakértőkkel, szakbizottságokkal való egyeztetés után a jövő évi költségvetés tárgyalásánál lesz lehetősége a miskolci közgyűlés tagjainak dönteni arról, hogy milyen - az önkormányzat költségvetését érintő - esetleges változtatásokat vezetnek be a gazdaság élénkítése érdekében - tette hozzá.

Kakas Zoltán, a polgármesteri hivatal adóosztályának vezetője azt mondta: Miskolcon az iparűzési adó jelenleg a maximális 2 százalék, ugyanakkor azok a kisvállalkozásosok, amelyeknek adóalapja nem éri el a 2 millió forintot, nem fizetnek iparűzési adót.

Míg tavaly ilyen címen 5,4 milliárd forint folyt be a városi büdzsébe, idén már 6,6 milliárd forintra számítanak. Ez az összes költségvetési bevétel mintegy tizede.

Különböző adójellegű bevételekből összességében 9,5 milliárd forint várható a kasszába - jegyezte meg az osztályvezető.

Szombathelyen
Szombathelyen nem tervezik a helyi adóbevételek csökkentését, a befektetéseket újabb ipari parki területek bővítésével kívánják ösztönözni - mondta az MTI érdeklődésére Németh Kálmán, a város szabaddemokrata alpolgármestere. "A helyi adóból származó évi 5 milliárd forintnyi bevétel szükséges ahhoz, hogy a város 23 milliárd forintos költségvetésével a működőképességét meg tudjuk őrizni" - mondta. Hozzátette: az alacsony költségvetési finanszírozás miatt Szombathely az iparűzési adóból befolyt összegeket évek óta a működésre kénytelen felhasználni a fejlesztések finanszírozása helyett.

Németh Kálmán elmondta: az önkormányzat egy második szombathelyi ipari park létesítésére nemrég vásárolt meg 1,2 milliárd forintért egy 20 hektáros területet és a szombathelyi repülőtér melletti, volt katonai gyakorlótér területén további 600 hektár megvásárlását tervezik a Honvédelmi Minisztériumtól, a szomszédos Söpte község önkormányzatával közösen.

Az alpolgármester hangsúlyozta: a jelenlegi uniós adójogszabályok ma már nem engedik meg, hogy egy-egy vállalkozásnak az iparűzési adóból engedményeket tegyenek, nem alkalmazhatnak semmiféle diszkriminációt. A vállalkozások Szombathelyen jelenleg iparűzési adójuk 2 százalékát címkézhetik különböző általuk megjelölt, sport, kulturális, vagy oktatási célokra.

Kecskemét
Kecskeméten egy év alatt nőtt a vállalkozások száma, valamint nőtt az önkormányzat iparűzési adóbevétele is, annak ellenére, hogy a megyei jogú városok közül elsőként döntött arról a város közgyűlése 2007. november 29-én, hogy négy év alatt 2 százalékról 1,6 százalékra csökkenti az iparűzési adót - mondta az MTI-nek Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét gazdasági ügyeiért felelős alpolgármestere hétfőn.

Egy év alatt bebizonyosodott, hogy maglapozott döntést hozott a közgyűlés, mert a csökkentett iparűzési adó ellenére a 14.527 kecskeméti székhellyel rendelkező vállalkozás 4,606 milliárd forint iparűzési adót fizetett be 2008. november 12-ig. Ez az összeg 432 millió forinttal több, mint amennyi a múlt év hasonló időszakában befolyt a város kasszájába - ismertette a város adóbevételeinek alakulását Szemereyné Pataki Klaudia, akit a Daimler-Benz német autóipari konszern júniusi bejelentése után választott meg a közgyűlés alpolgármesternek, a Mercedes beruházás koordinálására.

Az alpolgármester hangsúlyozta: kettős célja volt az adócsökkentésnek, egyrészt fel akarták hívni a figyelmet Kecskemétre, hogy minél több vállalkozás települjön a városba, másrészt a csökkentett adó miatt megmaradó forrást vissza tudják forgatnia a vállalkozások saját fejlesztéseikre, beruházásaikra. Komoly számítások és mintegy három hónapos elemző munka előzte meg a döntést, de beigazolódik, hogy helyesen döntöttek - fűzte hozzá az alpolgármester.

Szemereyné Pataki Klaudia véleménye szerint, a német konszern döntése szerencse a város szempontjából, de sok egyéb mellett a város gazdaságösztönző koncepciója is közrejátszott.

A Daimler-Benz igazgatótanácsa, amikor a beruházásról döntött, már tudta, hogy mire a termelés beindul a kecskeméti gyárában, 1,6 százalék lesz a helyi iparűzési adó mértéke. Ez ebben az egy adónemben 25 százalékos megtakarítást jelent a cégnek.

A közgyűlés fokozatosan csökkentette az iparűzési adó mértékét - mondta az alpolgármester hozzátéve, hogy már egy évvel ezelőtt érzékelték a gazdasági recesszió jeleit, és azzal számoltak, hogy mire elérik az 1,6 százalékos szintet, addigra ismét el kell indulni a növekedésnek.







Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink