hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Érvek a 13. havi nyugdíj ellen

  • HVG

Számos indok szól amellett, hogy a fokozatos bevezetést követően fokozatosan megszűnjön a 13. havi nyugdíj. E politikai versengésben született ellátásnak sosem volt és most sincs meg a járulékforrása.



Örömből és ürömből egyaránt kijut ezekben a hetekben a nyugdíjasoknak. A következő napokban kapják kézhez a - januári 5 százalékos ellátásnövelést követően az idén már másodszori - kiegészítő, ezúttal 1,1 százalékos, év elejéig visszamenőleg járó emelést, s ezt még megfejeli a 13. havi nyugdíj most esedékes része. A jövő évre nézve viszont kiosztotta nekik a kormány a keserű pirulákat is. Az első dózist a nyolcvanas és a kilencvenes években nyugdíjba mentek egyes korosztályainak kellett lenyelniük, akiknek - a nyugdíjba menetel időpontjától függően 2 vagy 4 százalékos - korrekciós nyugdíjemelését januárról szeptemberre halasztaná a kormány.

Kiderült az is, hogy ennyiből nem ússzák meg a nyugdíjasok a pénzügyi világválság okozta recessziót. A foglalkoztatottsági szint várható csökkenése, a közszolgák béreinek befagyasztása és a versenyszféra jelképesnek mondható 1,4 százalékos bruttó bérnövekedése miatt a korábban vártnál jóval kisebb mértékben nőnek a nyugdíjkassza bevételei. Míg ennek idei összege 2854 milliárd forint körüli lesz, a 2009-re szóló költségvetési törvény második változatában szereplő 3082 milliárd forintos summa a múlt heti tovább javított kiadásban bő 80 milliárd forinttal apadt. De alakulhatnak ennél rosszabbul is a dolgok. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a Pénzügyminisztérium (PM) által kalkulált 0,6 százaléknál jóval erőteljesebben, 2 százalék feletti mértékben is visszaeshet a foglalkoztatottság, ami a nyugdíjkassza forrásain is apasztana.

A makropálya romló várható adatai miatt nem tartható az első körben még az 5,6 százalékosra tervezett januári nyugdíjnövelés sem: ez mára 3,1 százalékosra olvadt. Ennyire futja az ellátásemelések törvényi szabályai alapján 2009-ben, ezek szerint ugyanis a növelésnél fele-fele részben kell figyelembe venni a 4,5 százalékosra prognosztizált inflációt és az 1,6 százalékosra várt országos nettóátlagkereset-emelkedést. Ez már önmagában 2,8 százalékkal rontja a nyugdíjak vásárlóértékét. Az időskori ellátásban részesülők harmadának a bevételei további apadásával kell szembenéznie, miután a kormány 80 ezer forintban maximálná a 13. havi nyugdíj összegét, és - a rokkantsági nyugdíjasokat, illetve a hozzátartozói ellátásokat kivéve - a 62. életév betöltéséhez, azaz a nyugdíjkorhatár eléréséhez kötné az arra való jogosultságot. Mindez összesen bő 60 milliárd forint kifizetését tenné szükségtelenné, de még így is 166 milliárd forint menne el a 13. havi ellátásokra. Vagy még több, amennyiben a kormány puha módon engedne a több helyről is megnyilvánuló nyomásnak, amely a munkakörük veszélyessége, illetve más speciális okból korkedvezménnyel nyugdíjba mentek 13. havi járadékának megtartását szorgalmazza. 

A teljes cikket olvassa el a HVG-ben!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink