hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Többszámilliárdos vagyonvesztés nyugdíjpénztáraknál

  • HVG

Példátlan, több százmilliárd forintos vagyonvesztés várható a nyugdíjpénztáraknál, ami csak hosszú évek alatt dolgozható le.

Mintha átok sújtaná a magyar magán-nyugdíjpénztári rendszert, a fordulópontoknál rendre válság teríti le. Az első csapás éppen az 1998-as induláskor érte a pénztárakba frissen beléptetett tagokat, amikor az első évi hozamokat a Távol-Keletről elindult, később orosz válságként emlegetett részvénypiaci összeomlás rontotta le. A részvényárak néhol 50 százalékos esése csak azért nem hagyott mély nyomokat a befektetésekben, mert a részvények aránya a 10 százalékot sem érte el a kasszák vagyonában, emellett a papírok árfolyama még abban az évben emelkedni kezdett. Annál inkább elbizonytalaníthatja a tagokat a mostani tőzsdekrach, amely éppen akkor sújtott le, amikor a húsz magánnyugdíjpénztár közül a magánpénztári ág tagságában és vagyonában egyaránt 45 százalékot kitevő nyolc kassza - a jogszabályokat követve - részvényekre cserélte le a kevésbé kockázatos állampapírok nagy részét.

A kötelező portfólióátalakítással magyarázza a Private pensions román internetes szaklap, hogy Közép-Kelet-Európában 2007-2008 júliusa között Magyarországon olvadt el a legnagyobb mértékben, 20 százalékkal a magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona. A veszteséget 2 milliárd euróra, azaz csaknem 540 milliárd forintra becsüli a román forrás a nyugdíjpénztári szektorban, ahol a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint idén félévkor 2700 milliárd forintra rúgott a vagyon, amiből a magánpénztári ág 2 ezer milliárdot képviselt. Ugyancsak PSZÁF-adat, hogy a magánpénztári ág átlaghozama 2008 első felében mínusz 9,83 százalék volt, míg az önkéntes nyugdíjpénztáraké mínusz 6,91 százalék. A magánkasszák rosszabb mutatóját a PSZÁF is a magasabb részvényhányaddal magyarázza. 

Olvassa el a legfrissebb HVG cikkét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kondipark adóvonzata

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink