hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány: a 13. havi nyugdíj változását csak kevesen érzékelik

  • MTI

Gyurcsány Ferenc szerint a politikában el kell, hogy jöjjön a kijózanodás időszaka: új eszmékre és új gondolkodásra van szükség, amelynek a középpontjában egy sokkal átfogóbb, újrafogalmazott nemzeti felelősségben való közös osztozásnak kell állnia. Korózs Lajos szociális államtitkár kijelentette, hogy a novemberre tervezett nyugdíjemelést mindenki meg fogja kapni, az átutalások megkezdődtek. A Fidesz szerint jövőre tovább csökken a nyugdíjak reálértéke, a miniszterelnök hazudott a nyugdíjasoknak.

A miniszterelnök az Idősügyi Tanács ülésén csütörtökön azt mondta: Magyarország mostani gazdasági helyzetéért kétharmad részben a nemzetközi pénzügyi válság a felelős, egyharmad részben pedig az, hogy az elmúlt tíz évben a megengedhetőnél jóval több erőt és energiát fordítottak a rivalizálásra, a versengésre a politikai erők. Ez folyamatosan olyan irányba tolja a kormányon lévőket, amely egyre több terhet rak az államra, amely egy ponton túl már nem képes ezeket viselni - indokolta a kijózanodás szükségességét a kormányfő.

A nemzeti számháborúban mindig lehet egyel nagyobb számot mondani, de nem ehhez kell felelősség, hanem ahhoz, hogy a közös nemzeti élet arról szól, képesek-e felelős, józan, hosszú távú gondolkodásra. Ez a legfontosabb lecke, amit meg kell tanulnunk - jelentette ki a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc felidézte a nemzetközi pénzügyi válság kialakulásának előzményeit, a Magyarországra gyakorolt hatását, az eddig megtett kormányzati intézkedéseket valamint beszámolt arról, hogy miért volt szükség az IMF-hitelszerződésre.Megismételte, a recesszió idején a munkahelyek megtartása a legfontosabb feladat. A kormányfő hangsúlyozta: mindig kiállt a nyugdíjasok juttatásai mellett, de ebben a helyzetben már nem tudott mit tenni. Kiemelte ugyanekkor: szó sincs arról, hogy törölnék a nyugdíj-korrekciós programot, csak kitolják annak bevezetését. A 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos tervezett változásokról azt mondta, a többség számára ez nem lesz érzékelhető. A nyugdíjrendszer többi elemét megőrizzük - szögezte le a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc felelősségteljesnek nevezte a nyugdíjasok hozzáállását és megköszönte nekik a megértést. Elgondolkodtatónak nevezte, hogy azoktól kapták a legtöbb megértést az elmúlt hetekben, akik messzemenően a legtöbbet tették az országért már eddig is.

Korózs Lajos úgy nyilatkozott, hogy a tanácskozáson részt vevő nyugdíjas szervezetek egyetértettek a kormányfő előterjesztésével. Mint mondta, a szervezetek azt vetették fel, hogy a 13. havi nyugdíjat esetleg be lehet építeni a rendszeresen kapott illetménybe, de ezt még át kell tekinteni. Arról is megállapodtak, hogy a jövő év őszén a folyamatok elemzése után újra áttekintik a nyugdíjrendszer egészét.

Korózs Lajos közölte: a nyugdíjas szervezetek az egyik legfontosabb dolognak tartják az aktív munkahelyek megtartását, mivel ebből képződik a nyugdíjalap. Jelenleg Magyarországon mintegy 3,9 millió munkavállaló van.

Iván László (Fidesz) szerint a nyugdíjak reálértéke jövőre várhatóan tovább csökken majd. A politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: a kormányfő hazudott a nyugdíjasoknak és hazudott a bérből élőknek. Mára megbizonyosodott, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya brutális támadást intézett az idősödők és a nyugdíjasok ellen - jelentette ki. Iván László kifogásolta, hogy a kormány elvette a korhatár alatti nyugdíjasok 13. havi juttatását, csak nyolcvan ezer forintig fizetik a 13. havi nyugdíjat az öregségi nyugdíjasoknak, s elveszik a törvény szerint járó nyugdíjkorrekciót is, ez utóbbi havi 15 ezer forintos veszteséget jelent a több százezer érintettnek. Jövőre várhatóan 100-150 milliárddal jut majd kevesebb a nyugdíjak kifizetésére - prognosztizálta az ellenzéki politikus. Bírálta a kormányt azért is, mert 4,6 százalékra tervezett infláció mellett jövő évre 3,1 százalékos nyugdíjemelést tervez. Azt mondta, a kormány azért vette fel az IMF-hitelt, hogy ezt az összeget a bankok konszolidációjára fordítsa, s szó sincs az idősek, nyugdíjasok élethelyzetének javításáról.Iván László összegzése szerint a kormány a nyugdíjasokkal akarja megfizettetni elhibázott politikájának eredményét, ami megengedhetetlen. A kormányfő megélhetési válságba sodorja az országot és olyan spirálba kényszeríti, amiből a gyurcsányi politikával nincs kilábalás - fogalmazott.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó őcsg-tagoknak

Szipszer Tamás

adószakértő

FOSZK hallgató szochokedvezmény-lehívás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink