hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mitől függ, hogy kifizetik-e a 13.havi bért?

  • lapszemle

A vállalkozások számára a mostani időszak azt jelenti, hogy igyekeznek minden lehetséges módon lefaragni a költségeikből, azonban a munka-és kollektív szerződésekben rögzített év végi juttatások és a teljesítményarányos jutalmak többségét a tervek szerint kifizetik - értesült a Napi Gazdaság.

Előfordulhat azonban, hogy azoknál a cégeknél, melyek már az idei utolsó negyedévben is megérzik a pénzpiaci válság hatását az eredményeikben, vagy a banki finanszírozási nehézségekben, a jövő évi túlélés érdekében leállítják ezeket a kifizetéseket. A jövő évi tervek mindenképpen a takarékosság égisze alatt készülnek majd, sok cégnél kétséges lesz a béremelés is, s a legtöbb helyen várhatóan csökken a jutalom- és juttatáskeret is. Ez alól kivételt csak az olyan élőmunka-igényes ágazatok képezhetnek, ahol jelentős az adómentes juttatások szerepe. Várkonyi Zsolt, az IS Dunaferr Zrt. kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a munkahelyek megtartása és a versenyképesség fenntartása érdekében jelentős költségcsökkentésre van szükség. Az idei évben ennek tükrében leülnek majd a vállalat vezetői és a munkavállalók képviselői is tárgyalni arról, hogy egyáltalán milyen pluszjuttatásokról lehet szó.

Krippl Zoltán, az Elcoteq Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója szerint a társaságnál automatikusan kifizetendő, teljesítményhez nem kötött juttatásokban sem a vezetők, sem pedig a dolgozók nem részesülnek. Jámbor Zoltán a Delphi Hungary Kft. humánpolitikai és kommunikációs igazgatója arról nyilatkozott, hogy a kollektív szerződésben szabályozott pluszjuttatásokat ki kell fizetni, azonban a versenyképesség megőrzése miatt jelentős költségcsökkentésre lesz szükség.

Papp Mariann, a Zala Textil- és Ruhaipari Kft. gazdasági igazgatója szerint béren kívüli pluszjuttatást utoljára a 90-es évek elején tudtak fizetni. A bérköltség növekedése és a rendelésállomány folyamatos csökkenése miatt nemrégen két telephelyet is be kellett zárniuk, s 150 fővel csökkent a létszám. Most a dolgozókkal arról egyeztetnek, hogy a túlélés érdekében milyen mértékű bércsökkenésben tudnak megegyezni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink