hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szociális juttatásokkal kampányolnak Ausztriában

  • MTI

Szociális juttatások formájában több milliárd euróval "ajándékozták" meg csütörtök hajnalban a szavazók kegyeit kereső osztrák pártok az alpesi ország állampolgárait négy nappal a hét végére kitűzött parlamenti választás előtt.



A nemzeti tanács utolsó plenáris ülésén több mint két tucat, különböző támogatásokról és kedvezményekről szóló törvényjavaslatról vitáztak és döntöttek a képviselők, köztük a szociáldemokrata párt (SPÖ) ötpontos, főleg az árak emelkedését ellensúlyozni hivatott intézkedéscsomagjáról. Maratoni, csaknem tizenkilenc órát át tartó tanácskozásával a parlament jelenlegi összetételében hajnali negyed ötkor befejezte tevékenységét.

Az ülés nem volt mentes korteshadjáratra jellemző hangoskodásoktól, a képviselők időnként szabályszerű kampánycsatákat vívtak az ódon falak között. Különösen az SPÖ-vel másfél éven át nagykoalícióban kormányzó néppárt (ÖVP) vezetői szapulták a többieket, a fejükre olvasva, hogy "választási cukorkás zacskóikkal" előre elherdálják a jövőbeli nyugdíjemelésekre, a költségvetés egyensúlyba hozatalára és az adóreformra szánt pénzeket.

A szociáldemokraták indítványában szerepelt egyebek között az egyetemi tandíjak eltörlése. Kezdeményezték, hogy csökkentsék a meredeken dráguló élelmiszerek áfáját a mostani tízről öt százalékra, vezessék be a 18. életévüket még be nem töltött gyerekek után járó 13. havi családi pótlékot, hosszabbítsák meg a főképpen kétkezi munkát végzők, 45 - nőknél 40 - éven át járulékot fizetők korai nyugdíjba menésének kedvezményes lehetőségét és emeljék az ápolási támogatásokat.

Az ÖVP kiváltképpen azt vette zokon, hogy az SPÖ előre közölte, a kormánymegállapodást felrúgva akár az ellenzéki pártokkal is összefognak, ha a választási programjuk gerincét alkotó javaslataik parlamenti jóváhagyásához az szükséges. Végül is az egyes javaslatok mögé tarka összetételű alkalmi szivárványkoalíciók sorakoztak föl. Az ellenzéki pártok nem adták ingyen voksaikat, a színfalak mögött kemény, adok-kapok jellegű egyeztetéseken zajlottak.

A csütörtök hajnalig elhúzódó ülésen végül is az SPÖ öt pontja közül négyet megszavaztak, elvérzett viszont a forgalmi adó kulcsának mérséklésére beterjesztett indítvány, mert a jobboldali Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) visszatáncolt korábbi ígéretétől, kiváltva a szociáldemokraták felháborodását. A BZÖ vezetője az Európai Unió rendszabályaira hivatkozott. Kovács László, az unió vám- és adóügyi biztosa ugyanis figyelmeztette az osztrákokat, hogy az EU-rendelkezések értelmében egy ország legföljebb csak két termékcsoportban alkalmazhat 15 százalékosnál kedvezőbb forgalmi adókulcsot, márpedig Ausztria már korábban kimerítette "kvótáját".

A képviselők mindazonáltal úgy döntöttek, hogy a gyógyszerek áfáját tíz százalékról ötre csökkentik. Megszavazták azt is, hogy a nyugdíjakat a tervezettnél többel, 3,4 százalékkal emelik, és a nyugdíjasok egyszeri 50-150 euró közötti pótlékot is kapnak.

Élesen kikelt a pártok választási költekezése ellen az osztrák szövetségi számvevőszék elnöke. Szerinte a felelőtlen kiadásokkal nem csak a mostani 0,5 százalékos költségvetési hiányt fogják ismét felduzzasztani, az államadósság szintje is könnyen a hazai össztermék 60 százaléka fölé emelkedhet.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony, bejelentés

Széles Imre

tb-szakértő

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink