hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóhiány megállapítása: mire nem hivatkozhat az APEH?

  • dr. Marosi Andrea

Az adóhatóság az adóhiány megállapításánál arra hivatkozott, hogy az adózó átlépte az üzleti ajándék Egészségügyi Minisztérium rendeletében előírt értékhatárát. Ám erre a rendelet semmilyen utalást nem tesz az szja-törvényben, ahogy az Art.-ban nem szerepel. De akkor hogyan hivatkozhat erre az APEH?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény semmilyen utalást nem tesz a rendeletre, amiből az derülne ki, hogy az orvosok, gyógyszerészek körében a reprezentációt és az üzleti ajándékot a rendelet miatt másképp kell értelmezni, mint ahogy azt a személyi jövedelemadóról szóló törvény teszi, s mely értelmezés a gazdaság többi szereplőjére érvényes. Arra sincs semmilyen utalás, hogy a rendelet által használt kifejezések (ajándék, csekély értékű) bármilyen összefüggésben lennének a személyi jövedelemadóról szóló törvény fogalmaival. A rendelet tartalmazza az előírásainak megsértése esetén alkalmazható szankciókat. Ezek között nem szerepel adójogi szankció. 

Adóhatóság is elfogadta II. fokú határozatában az adózó álláspontját, mely szerint a rendelet nem az adóval kapcsolatos jogviszony szabályozására alkották meg.
A jogalkotásról szóló törvény értelmében csak törvényi szintű jogszabály teremthet adókötelezettséget, az azonos vagy hasonló életviszonyokat általában ugyanabban a jogszabályban, illetőleg azonos vagy hasonló módon kell szabályozni. A szabályozás nem lehet párhuzamos vagy indokolatlanul többszintű.
Fentiek értelmében az üzleti ajándék és reprezentáció értelmezésére csak a személyi jövedelemadóról szóló törvényben foglaltak lehetnek irányadóak.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink