hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsalás gyanúja: likviditási problémák, elmaradt bevallások, károkozás

  • MTI

Adócsalást követett el a gyanú szerint egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei alapfokú művészetoktatási intézmény öt dolgozója, akik együttesen 96 millió forint kárt okoztak az állami költségvetésnek - közölte a vám- és pénzügyőrség nyíregyházi központtal működő észak-alföldi regionális nyomozó hivatalának sajtóreferense.

A gyanúsítottak az intézmény likviditási problémái miatt az alkalmazottaknak kifizetett munkabérek adóinak és járulékainak bevallását nem nyújtották be az adóhatósághoz . Az oktatási intézmény vagyona feletti rendelkezést egy szintén szabolcsi alapítvány gyakorolta, amelynek kizárólagos bevételi forrása az iskola tanulói után igényelt központi normatív támogatás volt.

Az alapítvány 2004. és 2006. között több, mint 1,3 milliárd forint támogatást vett igénybe a központi költségvetésből. Az összeget azonban nem utalta át az általa fenntartott oktatási intézményeknek - az adócsalással érintett iskola mellett további öt hasonló intézménye volt -, mert a támogatási összeget a jogszabályi rendelkezéstől eltérő módon egyéb, saját kiadásai finanszírozására használta fel.

Az ügy a vádirat benyújtása után a bíróságon folytatódik majd.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őcsg tárgyi eszköz értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink