hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mik az adócsomag legproblémásabb pontjai?

  • adozona.hu

Ígéretes, de nem elég – így lehetne összefoglalni a PricewaterhouseCoopers (PwC) szakértőinek véleményét a tervezett adócsomagról, amelyet a kormány a parlament elé terjesztett. Idén még kiszámíthatatlanabb az adótervezet, valószínűleg rengeteg módosításra vár még – mondta Erdős Gabriella, a PwC adópartnere, aki azt is hiányolta, hogy a kormány nem bocsátotta társadalmi vitára a tervezett változtatásokat.

„A technikai hibákat és az ellentmondásokat kiküszöbölhették volna” – mondta Erdős Gabriella a társadalmi vita elmaradására utalva. Véleménye szerint a kormány által elfogadott program az egyik legalapvetőbb problémát nem orvosolja, nevezetesen: egy-két kivételtől eltekintve nem szerepelnek benne olyan változtatások, amelyek többeket kényszerítenének adófizetésre.

A PwC szakemberei szerint az adótervezet egyik legaggályosabb pontja, hogy az adóhatósági becslésre vonatkozóan továbbra sem szabályozták a bizonyítási teher felelősségének kérdését. A vállalkozások ellenőrzésekor az adóhatóság becsléssel állapíthatja meg, mikor mekkora költség merülhetett fel a tevékenység gyakorlása közben. „Ez nem áll összhangban a magyar jogrendszerrel, amelyben a megfordult bizonyítási teher csak kivétel; nem kreálhatunk kivételből főszabályt” – mondta Erdős Gabriella, aki azt is nehezményezte, hogy a szabályozás nem tér ki arra, milyen plusz lehetőségei lehetnének ilyen esetben az adózónak. „Minden olyan dokumentumot, amely az adózónál rendelkezésre áll, az adóhatóság most is ellenőrizhet, bekérhet; az adózónak pedig nincs lehetősége egy másik adózótól többletinformációk kikényszerítésére. A bizonyítási teher megfordítása igencsak kétélű fegyver” – mondta a PwC adópartnere.

Az élőmunka terheinek csökkentése az egyik legtöbbet hangoztatott célja az adótervezetnek. Erdős Gabriella és Horváthné Szabó Beáta, a PwC igazgatója is egyetértett abban, hogy a változtatások üdvözlendőek, de egyelőre nem elégségesek a versenyképesség számottevő növeléséhez. „Az élőmunka terhek várható csökkentése messze elmarad a szakértők által kívánatosnak tartott mértéktől, annak ellenére, hogy mind a nettó jövedelem, mind a céget terhelő költségnél mutatkozik pár ezer forintos pozitív irányú elmozdulás” – mondta Horváthné Szabó Beáta.

A személyi jövedelemadó törvényben az adótábla alacsonyabb, azaz 18 százalékos adókulcsának sávhatára 1,7 millió forintról 2 millió forintra emelkedik. Ez minden adózónál, akinek korábban a jövedelme elérte az 1,7 millió forintot – és adójóváírásra már nem volt jogosult –, 54 ezer forintos éves nettó jövedelemnövekedést jelent. Ugyanakkor a 36 százalékos adómérték nem változik és a 4 százalékos kiegészítő adó sem. „Jó irányba mutató, jelzésértékű az a változás, hogy a minimálbér kétszereséig a foglalkoztató a jelenlegi 29 százalék helyett 26,5 százalék járulékot fog fizetni, illetve, hogy a béreket terhelő kisadók adóalapja ezentúl a tb-alap” – hangzott el a sajtóbeszélgetésen. 

Forrás: PwC


Nagy vihart kavart a cégautóadót érintő tervezett változtatás is. „Ha ez megvalósul, egy költségtérítés többszörös adóztatásához vezet, ráadásul nem azt sújtja, akinek az érdekében az autót használták, hanem a gépjármű tulajdonosát”– mondta Erdős Gabriella. „Az új szabályozás kiterjeszti az érintettek körét és meg is növeli az adóterhet. Ugyanakkor a visszaéléseknek teljes mértékben nem fog gátat vetni a tervezett változtatás – hangsúlyozta Horváthné Szabó Beáta.

A 9 forintos elszámolásig továbbra sem adóköteles a cég érdekében történő autóhasználat, az e feletti rész azonban már „autóbérlésnek minősül”. „Vagyis az a cég, amely figyelembe veszi, hogy a 9 forint kilométerenként nem fedezi a munkavállaló gépjárművel kapcsolatos költségeit, és megtéríti a reálisnak tűnő 45-50 forintot kilométerenként (mely magában foglalja például a szervízdíjat, biztosítást, amortizációt) azután az autó után már keletkezik adótfizetési kötelezettség” – magyarázta Erdős Gabriella. A tervezet vagyonadónak nevezi a cégautóadót, a kettős adóztatás elkerülése érdekében azt mondja: a megfizetett gépjárműadót levonhatja a cégautóadóból a munkavállaló, de a módosítással tulajdonképpen megszűnik a különbség az üzleti és magáncélú használat között. A javaslat erősségének tartják a PwC szakemberei, hogy a külföldi rendszámú autókat is adózás alá vonja, vagyis a vállalkozás költsége szempontjából közelíti meg a dolgot. 

„Az autóhasználatért fizetett díj tulajdonképpen költségtérítés, az új tervezet eredménye az lehet, hogy a munkavállalónak olyan plusz adófizetési kötelezettsége keletkezik, amelyet nem tud továbbhárítani a munkaadóra, pedig annak érdekében merült fel” – mondja Erdős Gabriella. Horváthné arra is kitért, hogy a 9 forint tulajdonképpen ellentmond a Munka Törvénykönyvének, amely kimondja, hogy a munkaadó a munkavállaló számára nem teremthet olyan helyzetet, amelyben nem téríti meg a költségeit. „A 9 forinttal pedig mégiscsak ez a helyzet áll elő, hiszen nem fedezi a valós kiadásokat” – mondja az igazgató. A cégek tulajdonában álló gépjárművek utáni adófizetés alól nem lehet majd kibújni, de a törvénytervezet azokat az vállalkozásokat is negatívan érinti, amelyek a munkavállalójuk valós költségeit szeretnék megtéríteni, nekik is plusz terheléssel kell majd számolniuk – foglalták össze a szakemberek. A tervezet szerint a cégautóadó alapja kétféle lehet: vagy a magánszemély részére kifizetett bérleti díj ötszöröse után fizet a tulajdonos 7 százalékot, vagy az autó bekerülési értéke alapján rója le az adót.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink