hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változhat a Megegyezés: adómentes étkezési jegy és üdülési csekk

  • MTI

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban folytatott viták során a leglényegesebb változás Gyurcsány Ferenc szerint az, hogy jövőre 5 százalék helyett csak 4 százalék legyen a (munkáltatói) járulékcsökkentés, és nem adóztatják meg a természetbeni juttatásokat, mint az étkezési jegy és az üdülési csekk. Ezt a javaslatot egyébként az OÉT-ban mind a munkaadók, mind a munkavállalók támogatták. Mi az, ami változatlan marad?

Gyurcsány Ferenc szerint parlamenti vita során még változhatnak a Megegyezés című programban szereplő adóval kapcsolatos elképzelések, ahogyan az Országos Érdekegyeztető Tanács javaslatára is módosultak az eredeti tervek. Erről a miniszterelnök a kapcsolat.hu-nak adott interjújában beszélt. A portálra vasárnap feltett interjúban Gyurcsány Ferenc kormányfő kérdésre válaszolva elmondta: a program az SZDSZ hatására még nem tudott változni, mert még nem kezdődtek meg a konkrét tárgyalások a két párt között. A kormányfő az interjúban beszélt a nyugdíjrendszer átalakításáról is. Gyurcsány Ferenc nem tervez újabb átalakításokat ebben a kormányzati ciklusban, mert, mind mondta, az elmúlt években meghozott döntések eredményeként a nyugdíjrendszer 2020-ig fenntartható. Azonban a pártoknak mindenképpen tárgyalniuk kell a kérdésről, mert ez nem egy, hanem három-négy ciklust felölelő probléma lesz. A kormányfő az interjúban azt mondta, a nyugdíjkorhatárt gyorsan és radikálisan megváltoztatni nem lehet, csak olyan változtatás képzelhető el, amelyről előtte hosszan egyeztettek.

A miniszterelnök úgy látja, hogy a családi pótlék rendszeréhez sem szabad hozzányúlni. Véleménye szerint markánsan eltér a szocialisták és KDNP álláspontja ebben a kérdésben. A szocialisták szerint az adózást és a segélyezést, a családtámogatást szét kell választani egymástól. A KDNP által javasolt családi adózás rendszerében a miniszterelnök szerint annak jutna több kedvezmény, aki egyébként is többet keres. "Kétszeresen is büntetni azt a családot, amelyiknek rosszabbul megy, hogy egyébként is kevés a jövedelme és ezért kevesebb családtámogatást kap" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint ez a javaslat igazságtalan. Szintén elvetendőnek tartja a kormányfő az SZDSZ családi pótlékot megadóztató javaslatát is. Ez a megoldás a miniszterelnök szerint többek között azért nem valósítható meg, mert azon családok elesnek ettől a juttatástól, amelyiknek nincs adóköteles jövedelme.

A szocialista párt azt képviseli, hogy minden gyerek egyenlő - fogalmazott Gyurcsány Ferenc -, minden "gyerek egyformán kapjon és ne adórendszeren keresztül oldjuk meg a családtámogatást, mert ez ilyen vagy olyan módon beviszi a család jövedelmi viszonyait már a támogatásba. Márpedig az, szerintünk, nagyon sok ellentmondást termel" - mondta a kormányfő a Kapcsolat.hu-nak adott interjújában.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink