hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

OÉT: bírálatok kereszttüzében az adó- és járuléktörvények

  • MTI

A jövő évi adó- és járuléktörvények tervezete szerint összesen 145 milliárd forint tehercsökkenés valósulhat meg, amelyből 100 milliárddal részesednek a vállalkozók, 45 milliárddal a lakosság - mondta Veres János pénzügyminiszter kedden az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) plenáris ülésén, ahol a munkáltatói és a munkavállalói oldal is élesen bírálta az adómentes természetbeni juttatások 11 százalékos tervezett adóját.



Az adótörvények tervezete jövőre 260 milliárd forintos bruttó adómérséklést tartalmaz, a nettó összeg 145 milliárd forint, amiből a vállalkozók 100 milliárd forinttal, a lakosság 45 milliárddal részesedik - jelezte Veres János. A mérleg másik oldalán 115 milliárd összegű adóátrendezés (emelés), illetve 145 milliárddal kisebb kiadás szerepel, ez utóbbi valamennyi minisztériumi fejezetre kiterjed - tette hozzá a pénzügyminiszter. A tárcavezető közölte azt is, hogy a konvergenciaprogramban foglalt, jövő évre vonatkozó, GDP-arányosan 3,2 százalékos államháztartási hiányból nem lehet engedni. "A szakmai szervezetek által javasolt nagyobb járulékcsökkentésnek nincs forrása, ezért ilyen változatot nem készített a tárca" - mondta a miniszter.

Bár a gazdaság fehéredésétől is jelentős költségvetési többletbevételeket vár a kormány, azokkal a 2010. évi költségvetésben lehet először számolni, hiszen tervezni csak a biztos bevételekkel lehet - magyarázta Veres János.

A vállalkozások versenyképességét és a gazdasági növekedést nem képes előmozdítani a vállalkozók 100 milliárdos tehermérséklése - állította a munkaadói oldal képviselője. A versenyképesség javítása, a gazdasági növekedés gyorsítása érdekében születtek korábban az évi 1.000 milliárdos, később pedig az 500-600 milliárd forintos adóteher csökkentési javaslatok, amelyek egy "nagyobb torta" létrehozását eredményeznék - mondta Rolek Ferenc. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint a mostani adójavaslat ezt az elképzelést nem tükrözi.

Az adómentes természetbeni juttatások 11 százalékos tervezett adójával kapcsolatban Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke úgy fogalmazott, hogy a vendéglátásban munkahelyek tömege kerülhet veszélybe a tervezett lépés miatt. Rolek Ferenc az említett két ágazat gazdasági teljesítményének visszaesését prognosztizálta a tervezett intézkedés hatására.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint a természetbeni juttatások 11 százalékos tervezett adója igencsak meg fogja nehezíteni a bértárgyalásokat. Veres János válaszában elmondta: ha az adómentes természetbeni juttatások 11 százalékos adójából tervezett 55 milliárd forint nem folyik be a költségvetésbe, akkor a kormány által vázolt öt százalékpontos tb-járulékcsökkentés nem valósítható meg.

Az öt százalékpontos járulékcsökkentés valójában jóval kisebb, hiszen csak április elsejétől lesz érvényben, ráadásul a vállalkozások jelentős részénél a tervezett adóátrendezések többletbefizetést eredményeznek, így a járulékcsökkentés nem lesz több 1-1,5 százalékpontnál - érvelt Dávid Ferenc. Számítások szerint a melegétkeztetés megadóztatása 20 milliárd forintos terhet jelent, a társasági adó alapjának megváltoztatása, elsősorban a helyi iparűzési adó levonhatóságának megszüntetése pedig 30 milliárdos befizetést - tette hozzá.

Antalffy Gábor a KISOSZ ügyvezető elnöke a készpénzforgalom korlátozásából várható anomáliákra hívta fel a figyelmet, példaként felhozva azt az idegenforgalmi vállalkozást, amely este hat után tesz szert néhány százezer forintos bevételre, amit kénytelen lesz a házipénztárba helyezni. Véleménye szerint elégséges lenne negyedévenként "kasszát csinálni".

A munkavállalói oldal képviselője szerint a számlaadási kötelezettségét nemcsak a vállalkozókra, hanem a parlamenti képviselőkre is illene kiterjeszteni, hiszen a képviselői költségtérítés jelenleg nem számlaköteles. Ezért az adótörvényekkel együtt a kormánypártnak ezt az ellentmondást törvényjavaslat benyújtásával illene korrigálnia - hangzott el.

Mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldal hozzászólói nehezményezték, hogy úgy kell vitázni az adótörvényekről, hogy a költségvetés számait még nem ismerik, így a kiadáscsökkentés tételeit nem tudják megnevezni.

Veres János szerint a jövő hét közepére válnak ismertté a költségvetési számok, de hozzátette azt is, hogy további kiadáscsökkentésre nehéz lesz politikai támogatást találni, mivel a kormány elé kerülő javaslat már eleve több mint 100 milliárd forinttal kevesebb a 2008. évi bázisban foglalt összegnél.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hipa – távmunkavégzés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Munkábajárás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink