hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A GKI emelné a meleg étkezési jegyek adómentes értékét

  • MTI

A hideg étkezési utalványok 6.000 forintos adómentes értékének megtartását, esetleg 7.000-re emelését, illetve a meleg utalványok esetében 12 ezer forintról 13-14 ezer forintra növelését javasolja a GKI Gazdaságkutató Zrt., ami számításik szerint 3-4 milliárd forintos többlet költségvetési terhet jelentene az ideihez képest - mondta Ádler Judit, a GKI kutatásvezetője kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A GKI Gazdaságkutató Zrt., és a Szonda Ipsos közös keddi sajtótájékoztatójának anyagában ismertetik: a kormányzat az adómentesség biztosításával "áldozatot" vállalt 2,5 millió munkavállaló érdekében, és hozzájárult több ezer munkahely fennmaradásához.

A felmérést végzők szerint a már megismert adóváltozási elképzelések közül a béren kívüli juttatások 11 százalékos egészségügyi hozzájárulása a piac stagnálását, vagy átmeneti csökkenését okozná, nem kedvezne se a munkáltatóknak, se a munkavállalóknak, és az állam sem jutna hozzá a remélt nagyságú bevételhez. Ádler Judit szerint az adómentesség megszüntetése azzal a veszéllyel jár, hogy a rendszer bővítésére szánt munkaadói összeget a közteher viszi el. Ez megtorpanást, esetleg csökkenést jelentene, de a rendszer nem szűnne meg - tette hozzá.

Levendel Ádám, a Szonda Ipsos vezérigazgatója úgy vélte: a munkaadók és a munkavállalók "fogcsikorgatva" fognak osztozni a terheken és az állam sem jár jól a változással. A felmérés szerint a kedvezőtlen gazdasági körülmények - alacsony növekedési ütem, elenyésző reálkereset bővülés és az inflációt meghaladó élelmiszerár drágulás - miatt az étkezési utalványok - különösen a meleg étkezési jegyek - szerepe felértékelődik.

Ma már a piac mérete megközelíti a 300 milliárd forintot, a rendszer folyamatosan nő és egyre népszerűbb. Ezért a felmérés készítői úgy vélik, hogy a munkavállalók nyomást fognak gyakorolni a munkaadókra a béren kívüli juttatások értékmegőrzése érdekében.

Ádler Judit azt is hangsúlyozta, hogy az utalványrendszer hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez. A munkaadók hajlandók növekvő összeget fordítani erre a célra, azért is mert a rendszer növeli a munkavállalók elégedettségét.

Az elmúlt években az étkezési utalványok piaca átrendeződött, a "hidegtől" a "meleg" felé. A hideg étkezési utalványok kezdeti túlsúlya csökkent. A hideg utalványt használók száma hat év alatt 2,1 millióról 1,5 millióra, míg a meleg utalványt használóké 300 ezerről 1 millióra emelkedett. Értéket tekintve a hideg utalványok átlagértéke 5.614 forint, a meleg utalványoké 11.127 forint munkavállalónként.

A versenyszférában 2008 elején a dolgozók 49 százaléka részesült hideg és 32 százaléka meleg étkezési utalványban.

Az utalvány-elfogadó helyek számára a rendszer biztos, kalkulálható forgalmat biztosít, 65 százalékuk szerint az értékhatár emelkedése növelné a forgalmat. Az elfogadóhelyek túlnyomó többsége elégedett, 72 százalékuk szerint megéri foglalkozni a jeggyel. A vendéglátóhelyek vezetőinek válaszai alapján mintegy 4.000 munkahelyet tart fenn az utalványrendszer - tette hozzá Ádler Judit.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink