hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Feketegazdaság elleni küzdelem: célkeresztben a vállalkozások

  • MTI

A szakértők valóban dolgoznak a gazdaság kifehérítését célzó intézkedéseken, ezekről szerdán a kormány is konzultált, de döntést egyelőre nem hozott a kabinet - erősítette meg Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI értesülését. Tállai András (Fidesz) sajtótájékoztatón reagált; mint mondta, a kormány a feketegazdaság elleni küzdelem címén a vállalkozásokat üldözni.


Daróczi Dávid hangsúlyozta: ahhoz, hogy a kormány döntést hozhasson, további egyeztetésekre van szükség, amelyek néhány hétig még eltartanak. Mint mondta, az eddigi elképzelések alapján az intézkedések várhatóan elsősorban a vállalkozásokat érintik majd: a kormány szerint csökkenteni kell a készpénzforgalmat, és elsősorban a banki átutalást, a kártyás fizetést, a csekket kell előtérbe helyezni, vagyis az olyan megoldásokat, amelyeknek nyoma van.

A magánszemélyeket érintő várható változásokkal kapcsolatban Daróczi Dávid elképzelhetőnek nevezte, hogy a nagy értékű, luxus jellegű vásárlást, utazást nem lehet majd készpénzben kifizetni, de erről sem született egyelőre döntés.

A szóvivő cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a kormány tervezi a számlatartási kötelezettség bevezetését. Éppen ellenkezőleg: a szakértők a vállalatok, cégek számlaadási kötelezettségének megerősítésén, pontosításának lehetőségein dolgoznak - közölte Daróczi Dávid.

A Fidesz szerint a kormány a feketegazdaság elleni küzdelem címén a vállalkozásokat üldözni. Tállai András, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a napvilágot látott szigorító, "értelmetlen" döntésekkel folytatódik a szemléletet, hogy a kormány szó szerint üldözi a magyar vállalkozásokat. Szerinte nagy gond, hogy "a kormány minden vállalkozót gazembernek tekint", és azt gondolja, hogy csak akkor billenhet helyre a költségvetési egyensúly, akkor lesz Magyarország versenyképes, ha rettegésben tartják a vállalkozókat.

A fideszes képviselő felesleges, az embereket bosszantó, idegesítő szabályozásnak nevezte például azt a javaslatot, hogy az üzletek egy kilométeres körzetében a vevőnek számlával kell bizonyítania a nála lévő áru eredetét. Tállai András a miniszterelnöknek, a pénzügyminiszternek és a gazdasági miniszternek azt üzente: nem ez az irány a magyar gazdaság bajainak az orvoslására, és csak úgy lehet versenyképes Magyarország, ha csökkentik az adókat és járulékokat, a vállalkozásokat pedig felnőttnek és partnernek tekintik.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink