hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az MDF lendületben: áfa, öröklés, egykulcsos adó

  • MTI

A Magyar Demokrata Fórumnál a nyáron sem volt uborkaszezon, a párt munkával töltötte az elmúlt bő három hónapot is, és ősszel számos törvényjavaslatot nyújt be a parlamenthez - mondta Dávid Ibolya, a párt elnöke.



Végre valódi összefogás születhet az igazán fontos kérdésekben - jelentette ki Dávid Ibolya, aki szerint a megváltozott parlamenti erőviszonyok, a kisebbségi kormánnyal szemben parlamenti többséget alkotó ellenzéki pártok reményt adhatnak erre. Az MDF célja az ősz folyamán, hogy ez a többség valódi változásokra kényszerítse "a semmittevésbe belekényelmesedett kormányt" - fogalmazott.

Az MDF elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a demokrata fórum elsőként már májusban deklarálta: nem szavazza meg a 2009-es költségvetést, az ugyanis nem jelentene mást, mint az adott kormány programjának elfogadását, támogatását, és egy egész éves bizalmat arra, hogy a kormány a költségvetési törvény alapján jár el és igazgatja az országot. Szeptemberben eldől, lesz-e konkrét ellenzéki együttműködés az ország érdekében - tette hozzá.

Példaként kiemelte, hogy az öröklési illeték megszüntetése kapcsán az elvi egyetértés adott, most már csak arra van szükség, hogy a szavakat az elkövetkezendő hónapokban tettek is kövessék. Mint hangsúlyozta, az MDF törekvései egy konzervatív fordulat szükségességére épülnek, és a gazdaság rendbetételére, a középosztály helyzetének javítására irányulnak.

A Nemzeti Adószabadság Program, a párt tavasszal ismertetett adóprogramja a bonyolult, igazságtalan és a fejlődést gátló adórendszer újragondolását célozza, ezt az MDF az ősz folyamán törvényjavaslatok formájában is beterjeszti. Dávid Ibolya a párt adóprogramja kapcsán megemlítette, hogy a Fidesz, miután az ötpárti egyeztetésen még elutasította, "nemrégiben egyenesen saját programpontjai közé emelte az egyes alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére irányuló MDF-es kezdeményezést", és az egykulcsos adó bevezetését is sokan zászlajukra tűzték.

Az ellenzéki pártelnök szólt arról is, hogy - mint mondta - az MDF konzervatív pártként négy éve elsőként mutatott rá a szociális segélyezési rendszer fenntarthatatlanságára. Hozzátette: elsődleges feladatuknak tartják a rendszer méltányosabbá és hatékonyabbá tételét, ezért már szeptemberben be kívánják nyújtani ezt célzó törvényjavaslatukat. Az Ivád MDF-es polgármestere, Ivády Gábor által elkészített vitairaton alapuló javaslat az MDF programjához hasonlóan a segélyért munkát elvet követi, és öt ponton alakítaná át a jelenlegi rendszert - mondta. Mint fogalmazott, a rendszeres szociális segélyt igénylőnek kötelező lenne együttműködni az illetékes munkaügyi központtal, amelyen keresztül az önkormányzat közcélú foglalkoztatásra hívhatja.

Az MDF kibővítené a közmunka fogalmát is: minden olyan állami és önkormányzati feladat ide tartozna, amely a közösség érdekeit szolgálja. A közhasznú munka ideje alatt biztosítani kívánják az átképzés és a szakképzés lehetőségét, emellett rugalmasabbá tennék a finanszírozást is: az önkormányzatok, a jelenlegi keretösszegből való gazdálkodás helyett, havonta igényelhetnék az éppen aktuális közmunkás-létszámnak megfelelő állami bértámogatást.

Dávid Ibolya kiemelte: az MDF a segélyezést a jövőért viselt felelősség ösztönző erejévé kívánja alakítani, ezért a családi pótlék kifizetését a tanköteles korú gyermek iskolába járatásához kötnék.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink