hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Időszakos szerződések, ingatlan adás-vétel áfája és adózás áruminta után

  • dr. Marosi Andrea

Időszakos szerződéseknél hogyan kell értelmezni az áfatörvényt? Az ingatlan értékesítéséről szóló számlát áfa felszámításával, vagy a fordított adózás szabályai szerint, áfa nélkül kell-e kiállítani? Az árumintára milyen nyilvántartási kötelezettség vonatkozik és adózás szempontjából reprezentációként kell-e figyelembe venni? A leggyakroribb kérdésekre a Saldo szakértői válaszolnak.


Hogyan kell áfát fizetni időszakos szerződéseknél?

Az általános forgalmi adóról szóló törvény (2007. évi CXXVII. tv. 58. §-a) szerint adót kell fizetni a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetén. Amennyiben a felek részletfizetésben, vagy határozott időre szóló elszámolásban állapodnak meg, akkor a teljesítés azon ellenérték megtérítésének esedékessége, amelyre az adott részlet vonatkozik.

Ide tartozik minden olyan gazdasági esemény, ahol a teljesítés időszakát és annak ellenértékét időszakonként határozzák meg. Így például a könyvelési-, bérleti díj, a közüzemi szolgáltatások, átalánydíjas szerződések, a bizományi értékesítés, vagyis ha a felek meghatározott időszakonként számolnak el. Az időszak lehet két hét, egy vagy több hónap, attól függően, hogy a szerződésben hogyan állapodnak meg egymással a partnerek. 

Az ingatlan értékesítéséről szóló számlát áfa felszámításával, vagy a fordított adózás szabályai szerint, áfa nélkül kellett-e kiállítani?

2007 decemberben ingatlan értékesítésére vonatkozó adásvételi szerződést kötöttek, amelynek alapján még tavaly foglalót vettek fel. A kapott összegről az előleg szabályai szerint az áfás számlát még ugyanebben az évben kiállították. A birtokbaadás alapján megállapított teljesítési időpont 2008. február 1-je volt. Az ingatlan értékesítése miatt az idei évben bejelentkeztek adózásra.

Az APEH honlapján 2008. február 8-án megjelent tájékoztatója szerint az olyan átnyúló ügyletek, amelyekben előlegfizetés, vagy részteljesítés történt, a régi szabályok szerint adóznak. Választható lett volna rájuk az új áfatörvény alkalmazása is, de a feleknek 2008. február 15-ig nyilatkozniuk kellett volna az adóhatóságnak arról, hogy eltérnek az  általános szabálytól. Amennyiben ilyen nyilatkozatot nem tettek, az átnyúló ügyletről szóló számlájukat nem a fordított adózás szerint, hanem az áfa felszámításával kellett kiállítaniuk.

Az árumintára milyen nyilvántartási kötelezettség vonatkozik és adózás szempontjából reprezentációként kell-e azt figyelembe venni?

Az szja-törvény (1. számú melléklet 8.14 pontja) szerint adómentes természetbeni juttatásnak minősül (tehát nem reprezentációs kiadás) az áruminta, ha a kifizető üzleti forgalmának növelése érdekében valamely termék megismertetése céljából adták. Azzal a feltétellel, hogy csak akkor minősül árumintának a képviselt termék - jellemző kisebb része vagy mennyisége, amely kizárólag a képviselt termék bemutatására szolgál -, ha fizikai állapotánál, vagyoni értékénél fogva tartós használatra és más cél elérésére nem alkalmas.

A társasági adóról szóló törvény (3. számú melléklet B/2 pontja) szerint a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek, ráfordításnak számít a termék megismertetése, forgalmának növelése céljából adott, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint természetbeni juttatásnak minősülő áruminta. Feltéve, ha az nem tartós használatra rendelt dolog és mennyisége nem éri el a kereskedelemben forgalmazott/forgalmazható legkisebb mennyiséget. Az említett törvények az áruminta nyilvántartásáról nem rendelkeznek, az adómentesség és a költségkénti elszámolás feltételeként az előbb leírtak az irányadók.

Fontos, hogy az áruminta csakis olyan, kisebb egységet képező termék lehet, amely kereskedelemben nem kapható. Ennek tipikus példája a kóstolással egybekötött termékbemutatókon felhasznált termékek köre. Például 1 üveg bor felbontása 1-3 centiliternyi adagokra, vagy egy kerek sajt kockákra felszeletelt módon történő elfogyasztása egy-egy személy számára olyan mennyiség, amely kereskedelmi forgalomban pénzért nem vásárolható meg. 

Ha további kérdése van, ha kíváncsi a Saldó szakértőinek válaszaira, akkor írja be a keresendő szöveget, válasszon kategóriát és klikkeljen:

hirdetés

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Üzletrész-tulajdonlás

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Pótbefizetés visszafizetéséről hozott határozat „szavazati aránya”

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink