hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az offshore jövője: törvényes lehetőségek

  • dr. Marosi Andrea

Van-e olyan konstrukció, ami helyettesíti az offshoret? Mennyire bízhat a banktitokban az ellenőrzés alá vont magánszemély? Offshore-sorozatunk harmadik része.

Adózó és jóhiszeműség
Az adózó köteles a jogait jóhiszeműen gyakorolni és elősgíteni az adóhatóság feladatainak végrehajtását. A szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint kell minősíteni. Az érvénytelen szerződésnek vagy más jogügyletnek az adózás szempontjából annyiban van jelentősége, amennyiben gazdasági eredménye kimutatható.
A banktitok megsértésére nem egyszer a következőképpen kerül sor: amikor értesít az APEH a vagyonosodási vizsgálatról értesít, akkor mellékeli a teljes számlaforgalmat, amit vélhetően a pénzintézet küldött el neki. 

Ez az eljárás azután lett "divat", miután az adóigazgatási eljárásba bekerült az a passzus, hogy az adózónak kötelező hitelt érdemlően igazolni, bizonyítania jóhiszeműségét az ellenőrzési eljárásokban. Nyilatkoznia kell, hogy a megjelölt vagyongyarapodás forrásának megszerzésére 2006. szeptember 15. napját követően került sor. Hitelt érdemlő pedig a bankszámla (pénzforgalmi számla) kivonata vagy az értékpapírszámla-kivonat adatai lehetnek. A pénz ajándékozása alóli illetékmentesség is csak akkor felel meg az előírásoknak, ha az ajándék pénzt bankszámlán keresztül utalják. Nem véletlen, hisz így a legkönnyebben nyomonkövethető.

A magyar jog kimondja, hogy az adójogviszonyokban a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni. Nem minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak az olyan szerződés vagy más jogügylet, amelynek célja az adótörvényben foglalt rendelkezések megkerülése.

Kérdéses, hogy a fentiek alapján van-e jogalapja bárkinek az offshore társaságokból származó jövedelem, illetve az odakapcsolodó jogügyletek törvényességét megkérdőjelezni. Úgy tűnik, az a szabadság, amelyet az adóhatóság a törvényi felhatalmazás alapján gyakorol a szerződések minősítése terén, és amely elsősorban az általános forgalmi adó vizsgálatokra korlátozódott, továbbbővült  és a személyi jövedelemadó - vizsgálat részévé vált. 



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink