hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Herényi a szavazati jog megvonásáról és a közérzetjavító intézkedésről

  • adozona.hu

Országjáráson kamányolt az - sokat kritizált - egykulcsos adórendszerrel, adóemnesztiával az MDF. Az öröklési illetéket szívügyének tartó párt frakcióvezetője, Herényi Károly a párt szerepét "generátorként" definiálta.

Néhány napja ért véget kéthetes országjárásuk. Hogyan fogadták az 18 százalékos egykulcsos adóról szóló félidős kampányt?
Minden megyei jogú városban megfordultunk mobil óriásplakátot fuvarozó autóinkkal. A helyi sajtó roppant jól fogadta, láthatóan kiéheztek ilyen országos jellegű hírek helyi tálalására.

Mi volt a cél tulajdonképpen?
A közvélemény jelentéktelen, botrány-szagú dolgokkal képes hosszú ideig foglalkozni. Más irányba szerettük volna vinni a közgondolkodást. Egy felmérés szerint az emberek naponta 4 órát tévéznek, de csak félórát foglalkoznak a pénzügyeikkel. Ez nincs így jól.

A Kilábalás-elképzelés és az egy kulcs
"Az adócsökkentés első fázisában a legfelső adókulcs megszüntetése és egy egykulcsos adó bevezetése nem tűnik célszerűnek.” – Vojnits Tamás, a - Kilábalás című tanulmánnyal előrukkoló - Oriens partnere, vezető közgazdász ezt azzal indokolja, hogy ez a megoldás az adócsökkentésre fordítható összeg jelentős részét a 270 ezer forintnál magasabb jövedelmi szintekre osztja el. „Ezzel nem azt kívánjuk mondani, hogy ezen jövedelmi szintek gazdagsága indokolja a magasabb adórátát, csak azt, hogy a rendelkezésre álló összegből nagyobb mértékű adócsökkentés lehet elérni a 70 és 270 ezer forint közötti havi jövedelemmel rendelkező mintegy 2,5 millió fős célcsoportnál, ha nem egykulcsos rendszert alkalmazunk.” Többkulcsos rendszerrel így nagy valószínűséggel nagyobb mértékű foglalkoztatási és fehéredési hatást lehet elérni - állítja az Oriens munkatársa.
A politikai elit nem túl konstruktív azzal kapcsolatban, hogy a közbeszéd a valóban fontos, értelmes dolgokról szóljon.

Ez így van, ezen szerettünk volna változtatni.

Az április közepén meghirdetett Nemzeti Adószabadság Programját éles kritikával illette több szakember: populistának és megvalósíthatatlannak tartják közgazdászok, elemzők.
Ilyen szakemberek juttattátok oda az országot ahol most van, ennyit a közgazdászokról. Az átlagbért keresők a legfelsőbb adósávba eső kulccsal fizetik a személyi jövedelemadót. A középosztály zöme átlagkeresettel rendelkezik. Ők, a mi javaslatunk alapján, azonnal az adóbefizetéseik 50 százalékát megspórolnák, hiszen nem 36, hanem 18 százalékos szja-t fizetnének az általunk javasolt egykulcsos rendszerben.

A kritikus közgazdászokról nincs jó véleménnyel. De azt lehet már tudni, hogy az MDF milyen szakértőkkel dolgozott együtt a Nemzeti Adószabadság Program kidolgozásakor?
Nem. Legyen elég annyi, hogy nagyon neves szakemberek, akik azonban olyan beosztásban és pozíciókban vannak, amelyeket nem befolyásolna pozitívan, ha a nevük nyilvánosságra kerülne.

Az adó lett a kedvenc témájuk, ötletelnek, javasolnak, egyeztetnek. Mi az MDF szerepe?
Generátor. A helyzetünk könnyebb mint a 2 nagy párté. Ők néppártok, a többséghez beszélnek. Ma a munkaképes lakosság nagy része nem befizető, hanem kedvezményezett, mi kifejezetten a befizetők érdekeit képviseljük. Baloldali programmal lehet választást nyerni, de nem lehet rendbe tenni társadalmat és gazdaságot. Ezért esett bele a hazugság-csapdába Gyurcsány Ferenc, és hasonló sors vár Orbán Viktorra is, bár ő azt gondolja, tőle majd könnyebben elfogadják a megszorításokat. Mi csak egy társadalmi csoport érdekében szólalunk meg: ez az adófizetők tábora.

Az öröklési illetékről szóló egyeztetések hogy haladnak?
Ennek a folyamatnak több dimenziója is van. Először is: kis tétel a költségvetésben, 8,2 milliárd forintot várnak idén. Vajon ilyen kis ügyekben tudnak-e a pártok közös álláspontot kialakítani, van-e konszenzusra hajlam? Ez az egyik a legfontosabb dolog, hiszen. ha ebben meg tudunk állapodni, akkor az biztató: talán más ügyekben is sikerülhet. Szintén fontos szempont, hogy a társadalomra gyakorolt negatív hatása aránytalanul nagy – a bevételhez mérten. Közérzetjavító intézkedés lehetne.

És érzi a pártok megegyezésre törekvő szándékát?
Egyelőre nem minősítenék senkit, de roppant bizakodó vagyok.

Az adóamnesztiáról szóló gondolatukkal azonban egyedül maradtak. Nem javít az adómorálon – mondják az ellenzői.
Az emberek szeretnek tisztességesen, nyugalomban élni. A polgárok kapnának fél évet, hogy felmérjék a vagyonukat, s állapítsák meg, mekkora része származik nem adózott jövedelemből. Ezt követően egy egyszeri, 10 százalékos adó megfizetésével mentesülnének egy APEH-ellenőrzés szankciói alól, mert anonim befizetett csekkjükkel igazolhatnák magukat. Maximum az arányokról lehetne vitatkozni. Ez egy vagyonkataszter alapja is lehetne, ami feltétlenül szükséges, ha a vagyonadót kiterjesztésében gondolkodunk az élőmunka terheinek csökkentése mellett.

A szavazati jog megvonását is beemelték a megoldások közé.
Aki elkerüli az adófizetést, az meglopja az állampolgárokat. Nem járul hozzá a közkiadásokhoz. Miért lenne döntési joga a közügyekben?



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink