hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kóka hisz az SZDSZ-ben, a 7 pontban és az 1 kulcsban

  • MTI

Túlságosan magas Magyarországon a szociális-jóléti kiadások mértéke; az efféle juttatások odaítélésekor jobban figyelembe kellene venni a rászorultság elvét - mondta Kóka János, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) elnöke.



Magyarország az egyetlen ország Európában, amely viszonylag alacsony egy főre jutó hazai össztermék (GDP) mellett ilyen sokat költ szociális kiadásokra - mutatott rá a liberális párt elnöke a magyarországi olasz kereskedelmi kamara és a bilaterális kamarák állandó bizottsága által szervezett üzleti reggelin elhangzott előadásában.

Kóka János a külföldi és magyar üzletemberek előtt ismertette az SZDSZ hétpontos, az egykulcsos adórendszeren alapuló gazdasági növekedési programját. Ennek elemei az elképzelés szerint 2009-től 20 százalékos, azt követően fokozatosan 18 százalékra csökkentendő egykulcsos adó mellett az állami kiadások (2009-ben a GDP két százalékával, azt követően évente a GDP egy-egy százalékával megegyező mértékű) lefaragása, a költségvetési egyensúly érdekében bevezetett "szolidaritási adók" eltörlése, az adóalap szélesítése, az adójogszabályok és az adóbevallás egyszerűsítése, valamint egy központi alap létrehozása, amelyből a program megvalósítását finanszíroznák.

A volt gazdasági miniszter Románia és Észtország példáján keresztül szemléltette az egykulcsos adó bevezetésének előnyeit, kifejtve, hogy Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magasak a közterhek - különösen a társadalombiztosítási járulék és a személyi jövedelemadó -, egyszersmind nagyon nagy az állami újraelosztás mértéke és alacsony a foglalkoztatottság.

Egy német üzletember kérdésére, hogy a pártelnök miképpen gondolja megvalósíthatónak az elhangzottakat, hiszen pártja az előrejelzések szerint nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos támogatottságot, Kóka János kifejtette: az SZDSZ-nek 20 képviselője van a parlamentben; az éves költségvetés megszavazásakor ily módon megkerülhetetlen; programja - vagy a program egyes elemeinek - megvalósulásához kötheti a kormánypárt támogatását. Rámutatott: a két másik ellenzéki párt közül a Magyar Demokrata Fórum egykulcsos személyi jövedelemadóra vonatkozó javaslata nem áll távol az SZDSZ programjától, és a Fidesz is nyitott az adócsökkentésre - noha ennek forrását, mint Kóka János hozzáfűzte, nem jelölte meg -, így a kormány, mondta, nem kerülheti meg az ez irányú cselekvést.

Egy másik kérdésre, hogy hogyan jöhet létre a vázolt program megvalósításához szükséges széles konszenzus, miközben - ahogy a kérdező német üzletember fogalmazott - egy külföldi számára szokatlanul mély a megosztottság Magyarországon a politikai táborok között, a pártelnök azt mondta: a megosztottság felszámolásában az üzleti elit is segíthet azzal, hogy ráébreszti a politikai szereplőket arra, a liberális párt programjában vázolt irányba kell haladni.

Kóka János arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e együttműködés valamikor a jövőben a Fidesz és az SZDSZ között, azt felelte: jelen pillanatban nem tudja elképzelni az együttműködést egy Orbán Viktor vezette Fidesszel.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Követelés vásárlása és elengedés

Pölöskei Pálné

adószakértő

De minimis támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Víz- és áramdíj anyagköltség-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink