hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ellenőrzés és hatósági eljárás: mire elég 60 nap?

  • dr. Marosi Andrea

Az adóhatóság több esetben tájékoztatja ügyfeleit, hogy a meghatalmazott a határozat átvételére csak abban az esetben jogosult ha a meghatalmazás az ellenőrzés mellett a hatósági eljárásra is kiterjed. Mit is jelent ez pontosan?

A felhívásban élesen elkülöníti az adóhatóság az eljárás ellenőrzési és hatósági eljárási szakaszait.  Önmagában a törvény az ellenőrzést és a hatósági eljárást külön szakaszban szabályozza.

A hatósági eljárás a jegyzőkönyv átadásának napjával kezdődik. Ugyancsak kezdő időpontként kell figyelembe venni az ellenőrzés során felmerült, új megállapítások összegzése miatt összeállított kiegészítő jegyzőkönyv átadásának az időpontja. Ezen opciót a felhívás megemlíti.

Ugyanakkor a jegyzőkönyv kiegészítésére vonatkozó szabályok még ellenőrzési időszaknak számítanak. Így előállhat az a furcsa állapot, miközben már a hatósági eljárás szakaszában van az ügyünk, mégis visszalép az ellenőrzés szakaszába. 

Innentől kezdve sejtelmessé válik a törvény , mert csak annyit tudunk meg, hogy a jegyzőkönyv átadását követően a határozat meghozatalára a hatóság rendelkezésére álló határidő utólagos adómegállapítás esetén 60 nap, így e „törvény által szabályozott” határidő annyiszor változhat, ahányszor arra a hatóságnak „kedve támad”. Ezen felül nincsen szabályozva , hogy a határozat meghozatalát megelőzően milyen intézkedések, cselekmények lehetségesek attól az időponttól amikor megkezdődik a hatósági eljárásként nevesített eljárási szakasz.

A gyakorlati életben a meghatalmazások esetében értelmetlen, hogy csak az eljárás egy részére kívánunk valakit képviseletünkkel megbízni. Mind a polgári mind a büntetőeljárás során kifejezetten káros, sőt bizonyos esetekben értelmezhetetlen a képviseleti jog ilyetén szűkítése. 

Önmagában az adóigazgatási eljárási törvény fenti szabályaival csak tovább bonyolítja az egyébként is nehézkes adóigazgatást.  A hatvan nap mint eljárási határidő szankció híján pusztába kiáltott szó, ugyanis a törvény nem állít fel szabályt hogy mi történik ha az adóhatóság nem hoz 60 napon belül határozatot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink