hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lezárt vagyonosodási vizsgálatok - újabb ellenőrzések: eho

  • dr. Marosi Andrea

Amennyiben már lezárta az APEH „vagyonosodási vizsgálatát”, érdemes elővenni a határozatot és megnézni, hogy mire terjedt ki az ellenőrzés. Az adóhivatal ugyanis az szja után az eho ellenőrzésébe kezdett. Mit tehet az adózó és mennyit kell fizetnie?

A 2006-ban elkezdett és 2007-ben folytatott több mint 10 000 vagyonosodási vizsgálat esetében az előző 2 évben kiadott megbízólevél a legtöbb esetben nem terjedt ki a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) ellenőrzésére, csak a személyi jövedelemadóra (szja) koncentrált.

Azoknál az ügyfeleknél akiknél adóhiány jogerősen megállapításra került, és de is fizették a kirótt tételt (nem fellebbeztek vagy nem mentek el bíróságra, egyéb jogérvényesítést nem eszközöltek) vagy minden fórumot eredménytelenül jártak meg, és az adóellenőrzés nem érintette az eho-t biztosan számíthatnak arra, hogy az adóhivatal ezen adónemet is leellenőrzi, talán már ki is adta az ellenőrzésről szóló értesítést.

Amikor az érintettek elfogadták a megállapított adófizetési kötelezettséget azzal egyidejűleg elfogadták az adókivetés alapját képező be nem vallott jövedelmet, amely után nem csak szja-t hanem 11 százalékos eho-t is kellett volna fizetni és amennyiben az ellenőrzés az eho adónemre nem terjedt ki, abban az esetben önrevízióval kellett volna helyesbítenie az adóbevallását, amelyre az APEH határozatok azonban módon nem hívták fel a figyelmét.

Az APEH most az ellenőrzött időszakra is ellenőrzést folytat le eho adónemben. Számos esetben azonban az adózó azért nem fordult további jogorvoslati lehetőséghez, mert a megállapított adó megfizetését még valamilyen módon vállalni tudta. nem hívták fel a figyelmét, hogy további fizetési kötelezettsége lesz, nemcsak a 11 százalékos eho-t kell megfizetnie és esetleg a pénzhasználat díját jelentő önellenőrzési kamatot, hanem itt is 50 százalékos bírsággal és az önellenőrzési pótlék kétszeresének megfelelő késedelmi pótlékkal is sújtják az adózót.

Mit tehet az adózó? 

Az adózónak legelőször is meg kell néznie - amennyiben már megvan a határozata amely adófizetési kötelezettséget ír elő és további jogorvoslati lehetőséget nem kíván igénybe venni - hogy ez kiterjedt-e az egészségügyi hozzájárulás (eho) ellenőrzésére. Ha nem terjedt ki, akkor a határozatban megállapított adóalap után önellenőrzést kell benyújtania az eho adónemre, és akár ezzel egyidejűleg anyagi lehetőségeihez mérten, pótlékmentes részletfizetést vagy fizetési halasztást kérni.

Mennyit kell fizetni?
 
Önellenőrzés esetén az adóhivatali határozatban szereplő adóalap után 11 százalék és a késedelem időszakára a jegybanki alapkamat. Ha az adóhivatal állapít meg, akkor az adóalap utáni 11 százalék mellett 5,5 százalék bírsággal és késedelmi pótlékkal ( ez jegybanki alapkamat 2 szerese) is számolni kell.


Kocsis Zoltán
Dr. Vilmányi Ügyvédi Iroda
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártyás fizetés esetén számla kiállítása cég nevére

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Harmadik országbeli szolgáltatás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Áfakörből mikor térhetek vissza alanyi adómentességbe

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink