hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elektronikus adóbevallás: óvatosan az internetkávézókkal!

  • MTI

Soha ne készítsünk adóbevallást nyilvános internetelérési ponton (hotspoton), s érdemes különösen óvatosnak lenni minden olyan esetben is, amikor személyes adózási információkat nyilvános helyen, például fénymásoló-üzletben vagy irodában nyomtat vagy faxol valaki.

A Symantec közleménye szerint azért is kockázatos személyes adatokat faxolni vagy nyomtatni nyilvános helyen, mert az ilyen gépek egy részének van merevlemeze, így előfordulhat, hogy a következő ügyfél ki tudja nyomtatni az utolsó dokumentumot vagy faxjelentést a gépről. Újabb kockázat, ha valaki véletlenül otthagyja a másolatot, netán az eredeti példányt az irodában.

Ha az interneten talál valaki adóbevallás-készítő szolgáltatót, győződjön meg róla, hogy professzionális céggel van dolga, s ellenőrizze, van-e igazi postacíme, s nem csak postafiókja. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy az interneten megtalált szolgáltató hónapokra, évekre visszamenőleg is tud-e majd válaszolni a felmerülő kérdésekre.

A cég azt ajánlja, hogy az ügyfelek kerüljék az olyan szolgáltatókat, akik a munkadíjukat az adóvisszatérítés bizonyos százalékában határozzák meg. Jobb, ha fix díjat vagy időalapú számlázást kérnek.

A közlemény szerint veszélyes az is, ha egy szolgáltató azt ajánlja, ingyen elkészíti az adóbevallást, s érdemes azt is, tudni, hogy milyen kockázatokkal járnak a számítógépen lévő P2P (Peer-to-Peer) alkalmazások. Előfordulhat ugyanis, hogy valaki használja a LimeWire-t, Bearshare-t vagy egyéb ingyenes, videók vagy zenék megosztását engedélyező szoftvert. Tudni kell, hogy a P2P szolgáltatások letöltésük után bárki számára láthatóvá tehetik a merevlemez teljes tartalmát, kiszolgáltatva ezzel személyes információkat. Ha az adóinformációk például PDF formátumban vannak a gépre mentve, ez a fájl hozzáférhető lehet az egész világ számára.

Ugyanez vonatkozik természetesen a család társadalombiztosítási, banki adataira, befektetési információira és bármi egyébre, amit nem szeretnénk mások tudomására hozni. Ráadásul az effajta személyes adatok lopására irányuló tevékenységek a P2P fájlmegosztók elterjedésével arányosan terjednek.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink