hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társasági adó és különadó-bevallás: gyakorlati tanácsok

  • adozona.hu

Az adóhatóság honlapján már elérhető a társaságiadó-bevallás 0729 számú formanyomtatványa 1, melyet – naptári évvel megegyező üzleti év esetén – 2008. május. 31-éig kell benyújtani az adóhatósághoz. Ugyancsak eddig az időpontig kell befizetni a megfizetett társaságiadó-előleg és az adóévre megállapított társasági adó különbözetét és különadót is.

Nem szabad megfeledkezni az adótörvények által előírt egyéb kötelezettségekről, úgymint a transzferár dokumentáció elkészítésének szükségessége, a veszteségelhatárolás iránti kérelem benyújtása és a jövedelem- (nyereség) minimum szabályának alkalmazására vonatkozó szabályok vizsgálata - hívják fel a figyelmet a KPMG szakértői. 

 A kapcsolt vállalkozások közt 2007 év során lebonyolított tranzakciókra előírt transzferár-dokumentáció elkészítési határideje a társaságiadó-bevallás benyújtása. A bevallás benyújtása előtt tehát arról is szükséges meggyőződni, hogy a törvény által előírt és a 18/2003. PM rendeletben szabályozott transzferár-dokumentáció teljes körűen rendelkezésre áll.

Amennyiben a társaságiadó-törvény 17.§ (8) bekezdésében meghatározott feltételek alapján a 2007. évi negatív társaságiadó-alap csak az adóhatóság engedélye alapján határolható el a következő évekre, az engedély iránti kérelmet – a bevallás benyújtási időpontjától függetlenül – a bevallás benyújtásának esedékességéig, tehát 2008. május. 31-ig kell az adóhatósághoz benyújtani. Tekintettel a határidő jogvesztő jellegére, szükség esetén a kérelem elkészítése is a májusi teendők egyik fontos eleme kell, hogy legyen. 

Jövedelem- (nyereség) minimum szabályának alkalmazása 

A társaságiadó-törvény 2007. július 1-jétől hatályos módosítása értelmében azon adózóknak, akik adózás előtti eredménye vagy adóalapja közül a nagyobb érték nem éri el az úgynevezett jövedelem- (nyereség) minimumot, választhat:
 
• az adóbevallásban egy kiegészítő nyomtatványon nyilatkozatot tesznek, mellyel az alkalmazott költségelszámolást tárják fel, vagy
• a jogszabályban foglaltak alkalmazásával a jövedelem- (nyereség) minimumot tekintik adóalapnak a második félévre vonatkozóan, és ezután kalkulálják és fizetik meg a társasági adót. 

Különösen fontos a jövedelem- (nyereség) minimum számítása során a 2007-es évre vonatkozó átmeneti szabályok helyes alkalmazása, tekintettel arra, hogy a jogszabályt július 1-jei hatállyal fogadták el. A jövedelem- (nyereség) minimum szabály alkalmazására vonatkozó választást a 0729 számú bevallás borítólapjának „C” blokkjában kell jelölni, valamint a 2007. adóévre vonatkozó jövedelem- (nyereség-) minimum számításának módját a bevallás 0729-01-02-es lapjának „H” illetve „I” szekciójában kell részletezni. A nyilatkozattétel választása esetén pedig a 0729-es bevallás 10. lapja töltendő ki.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. üzletrész eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Házhoz járó kozmetikus – iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink