hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszafizetik Romániában a regisztrációs adó egy részét

  • MTI

Visszafizeti Románia az autók forgalomba hozására felszámolt regisztrációs adó egy részét - derül ki abból a kormányrendeletből, amelyet a bukaresti kabinet várhatóan hamarosan elfogad.

A Romániában új vagy használt autót vásárló személyeknek 2007. január 1-től kell regisztrációs adót fizetniük. Az Európai Bizottság már tavaly eljárást indított Romániával szemben, mert Brüsszel szerint az adó sértette az uniós áruk szabad mozgásának elvét. 

A keddi román sajtó szerint a bukaresti kabinet által kidolgozott újabb változatot - amely szem előtt tartotta Brüsszel javaslatait is - kiemelten környezetszennyezési szempontok alapján dolgozták ki. Calin Popescu Tariceanu 2007 óta folyamatosan hangsúlyozza: az adó bevezetésével azt próbálják megakadályozni, hogy a románok öreg autókat vásároljanak. 

A kormány által kidolgozott új változat szerint az Euro 3 és Euro 4 szabványnak megfelelő járművek esetében az adó kiszámításakor figyelembe veszik a gépkocsik által kibocsátott széndioxid-mennyiséget is. 

Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter elismerte, hogy a változás következtében lesznek olyan személyek, akiknek az eredeti adórács szerint többet kellet fizetniük, mint az újabb változat szerint. A tárcavezető szerint ezért a rendelet lehetővé teszi, hogy a szóban forgó személyek visszakapják majd a különbözetet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garanciális munka

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ingatlanforgalmazás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink