hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A román képviselőház elfogadta a regisztrációs adó eltörlésére vonatkozó indítványt

  • MTI

A román képviselőház kedden elfogadta a regisztrációs adó eltörlésére vonatkozó egyszerű indítványt, ami azonban nem kötelező érvényű a kormány számára.

Az ellenzéki Demokrata-Liberális Párt (PD-L) képviselői által beterjesztett indítvány a tavaly január elsején bevezetett regisztrációs adó eltörlését kéri. Az ülésen jelen lévő 265 honatya közül 158-an voksoltak az indítvány mellett. 

Bogdan Olteanu, a képviselőház elnöke elmondta: az egyszerű indítványban megfogalmazott javaslatokat elküldik a kormánynak, amely azonban nem köteles végrehajtani azokat. 

Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter kedden megerősítette, hogy a bukaresti kormány egy harmadik változatot is kidolgoz a regisztrációs adó kategóriánkénti mértékéről, s ez az újabb elképzelés - amit a parlamentnek is bemutatnak majd - figyelembe veszi majd a képviselők javaslatainak nagy részét. 

Kiderült, hogy a románok "megszokták" már az adót, s az már nem befolyásolja oly drasztikusan az autóeladásokat, mint tavaly év elején, amikor először alkalmazták az illetéket. Tavaly januárban ugyanis az eladott autók száma 5,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábban regisztrált értékekhez képest. Ezzel szemben az idén januárban 43 százalékkal nőtt az új autók eladása Romániában az egy évvel korábban elért eredményekhez képest. 

A Ziarul Financiar című gazdasági napilap szerint az importautók értékesítése esetében is jelentős növekedés tapasztalható, a nem Romániában gyártott járművek eladása meghaladta az 50 százalékot. Januárban 16 429 behozott gépkocsi talált gazdára Romániában, de az összes eladott autók száma eléri a 23 350-et. Ezek az adatok azért is érdekesek, mert korábban román piaci elemzők meglehetősen borúlátó forgatókönyvet vetítettek előre az idei esztendő elején várható eladásokról, mindössze 5 százalékos eladás-növekedést jósoltak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társasági adó önellenőrzése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gyógyszerforgalmiadó-kedvezmény

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink